Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad

publicatiedatum: woensdag 16 december 2009

Op woensdag 9 december waren er weer de bijeenkomsten van De Raad. Tijdens Het Forum in de Trouwzaal, werd een presentatie gehouden door de Adviesgroep Architectuur Stationstoren. De architect werd bekend gemaakt en de Adviesgroep heeft toegelicht hoe ze tot die keuze is gekomen. Het architectenbureau was ook aanwezig.

In de Omroepkamer is de Ontwerp structuurvisie Provincie Noord-Holland besproken. De Raad had graag eerst een debat gewild voordat het college schriftelijk zou reageren. Wethouder Jan Rensen gaf aan dat het college snel diende te handelen omdat de provincie maar een zeer beperkte tijd beschikbaar had gesteld om op het Ontwerp te reageren. De Discussie deelde de kritiek die het college in haar brief aan de Provincie heeft geuit, maar ze gaf aan nog wel een debat over het onderwerp te willen voeren. Het onderwerp komt nog uitvoerig terug in Het Besluit. Alleen LH en D66 adviseerden De Raad positief. Het merendeel maakte een voorbehoud.

Aansluitend werd het Plan van aanpak van de structuurvisie Hilversum 2030 besproken. De structuurvisie dient antwoord te geven op de vraag welke ruimtelijke ontwikkelingen Hilversum wil faciliteren, stimuleren, realiseren en uitsluiten, binnen haar gemeentegrenzen. Het plan van aanpak geeft het proces aan voor het tot stand komen van de structuurvisie Hilversum 2030. De wethouder wil maximale participatie voor inwoners van Hilversum. D66, CU, CDA, PvdA en SP adviseerden De Raad positief.
De overige partijen maakten een voorbehoud.

In de Dudokkamer meldde wethouder Erik Boog, op vragen van de PvdA over de Lidl, dat De Raad inzicht krijgt in wat er allemaal loopt rond de winkel aan de Lorentzweg, welke afspraken er zijn gemaakt en welke handhavingsacties er zijn ondernomen. Wethouder Ton Roerig, die de Lidlportefeuille overneemt, zal De Raad schriftelijk informeren.

Op de vraag van het CDA aan wethouder Jan Landsaat, of de wethouder een andere visie heeft over het wijkcentrum in de Hilversumse Meent, luidt het antwoord nee. De betrokken partijen gaan met z'n allen voor een integrale aanpak. Begin 2010 volgt een totaalakkoord over het plan van aanpak waarin drie fases staan beschreven. De eerste fase omvat het onderdeel wonen. De tweede fase de huisvesting van zorgleveranciers, zoals huisartsen en fysiotherapeuten. De derde fase omvat het onderdeel voorzieningen, waarin ook het Wijkcentrum is opgenomen.

De rekenkamercommissie heeft een quick scan verricht naar de uitvoering van de Wet werk en bijstand. De commissie wilde meer weten over de stand van zaken en de knelpunten en risico's op het gebied van re-integratie en activering van werkzoekenden in Hilversum. De belangrijkste conclusies zijn dat Hilversum goed scoort wat betreft kosten per klant en kosten per geslaagd project. Ook presteert de gemeente gemiddeld net iets beter wat betreft bestandsontwikkeling en uitstroom naar regulier werk.
D66 heeft onder meer gevraagd of De Raad in de toekomst ook geïnformeerd kan worden over nieuwe en terugkerende instroom in de bijstand. Ondanks het positieve advies van de fracties, volgt in Het Besluit nog een debat over het onderwerp.

Dit is een zeer beknopte samenvatting van de bijeenkomsten van De Raad op 9 december 2009. Wilt u meer weten, kijk dan op www.hilversumbis.nl