Gemeente Enkhuizen

De Tuinmannenhulpdag

Op woensdag 9 december 2009 hebben stagiaires van MEC de Witte Schuur samen met de gemeente Enkhuizen een Tuinmannenhulpdag georganiseerd. De leden van de Natuurbende in het Najaar hebben ouders, broertjes, zusjes en vriendjes meegenomen om te komen helpen. Met zijn allen zijn we onder leiding van Willem Goedee, tuinman bij de gemeente, het Wilhelminaplantsoen uit gaan kammen.

Op deze dag hielden we rekening met 2 soorten afval. Afval van de natuur, want die maakt ook veel troep. En afval van de mens. Wist U bijvoorbeeld dat de natuur er 3 jaar over doet om een bananenschil op te ruimen? En dat het aluminium van een frisdrankblikje nooit door de natuur kan worden afgebroken?

De groep werd verdeeld in 2 kleinere groepen. De ene groep ging eerst, onder leiding de tuinman met de bladblazer, het natuurlijke afval opruimen bij het Matrozenkerkhof. Bladeren verstikken de grond en zorgen ervoor dat er het volgende jaar geen gras meer op die plek zal groeien. De andere groep ging gewapend met vuilniszakken en afvalprikkers het zwerfafval in het Wilhelminaplantsoen opruimen. Na 3 kwartier werd gewisseld.

Resultaat: 24 zakken bladerafval en 6 zakken zwerfafval. Ook hebben we zelfs met een artikel in het Noord-Hollands dagblad gestaan. Kortom; een geslaagde middag voor mens en natuur.

Geschreven door: Gina Schuit, Stagiaire bij MEC de Witte Schuur