Gemeente De Marne


Discriminatie Meldpunt Groningen

In de wet staat dat alle gemeenten hun burgers de mogelijkheid moeten bieden een melding van discriminatie te doen. De gemeente De Marne heeft DMG ingeschakeld om, op dit gebied, onafhankelijke en kwalitatieve ondersteuning te bieden aan haar inwoners.

Wat doet het Discriminatie Meldpunt Groningen?
DMG signaleert en bestrijdt discriminatie en ongelijke behandeling. Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen. Art. 1 van de grondwet luidt: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan". Dit betekent dat discriminatie meer is dan racisme, denk b.v. aan vrouwen die voor hetzelfde soort werk minder verdienen dan een man, aan ouderen zonder werk die nergens meer aan de bak komen, aan gehandicapten die niet overal kunnen komen omdat b.v. een lift ontbreekt, enz. Ongelijke behandeling en discriminatie kan overal voorkomen, ook in uw dorp, wijk of straat. Bent u slachtoffer of getuige daarvan? Meld het!

Klachtenafhandeling

* DMG helpt en ondersteunt iedereen die slachtoffer is van discriminatie. Klachtafhandeling bestaat uit: onderzoek, advies en mogelijke verdere bijstand in een procedure. Deze hulpverlening is kosteloos.

Registratie

* DMG registreert uw melding. Ook indien u geen verdere stappen wilt ondernemen, geeft u door het melden van discriminatie wel een signaal af over en naar de samenleving. Bovendien heeft u de keuze om anoniem te blijven.

Voorlichting

* DMG vindt het belangrijk om discriminatie te voorkomen en om bij te dragen aan de bewustwording van wat er allemaal leeft in de samenleving. Een manier om dit te doen is het geven van informatie, voorlichting en advies over discriminatie en de bestrijding daarvan.

Wilt u melding maken van of meer informatie over discriminatie? Neem contact op met onze medewerker, Lisa Hink, tel. 575500.

Leens, 17 december 2009.