Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Werkplein Leeuwarden sluit 2009 succesvol af

Het werkgeversteam van het Werkplein Leeuwarden, een integraal team van Gemeente Leeuwarden en UWV Werkbedrijf, haalt dit jaar haar doelstelling van 1300 plaatsingen. De uitplaatsingsdoelstelling van 250 duurzame plaatsen (meestal een arbeidsovereenkomst voor een jaar in combinatie met scholing) voor mensen met een bijstandsuitkering is ruim overtroffen. Het is zelfs dubbel zo veel. Maar liefst 512 werkzoekenden met een bijstandsuitkering hebben een baan gevonden via het werkgeversteam.

De basis van het succes voor het grote aantal plaatsingen in 2009 is een combinatie van drie dingen:
* De werkgevers die bereid zijn en mogelijkheden zien om mensen perspectief te bieden.
* De klanten die ervoor gekozen hebben om te gaan werken aan hun toekomst.
* De visie 'werk boven inkomen'. Deze begint al bij de werkcoaches die de klanten helpen in keuzes te maken. Maar ook stimuleringsmaatregelen voor werkgevers in de vorm van tijdelijke loonkostensubsidie en scholingsmogelijkheden om de kans op succesvolle plaatsingen te vergroten. Vandaag zouden de laatste kandidaten van dit jaar hun arbeidsovereenkomst tekenen. Helaas kunnen deze formele handelingen niet doorgaan vanwege de winterse weersonstandigheden. Flexwurk uit Heerenveen besloot niet naar Leeuwarden af te reizen. Via Flexwurk gaan vier mensen aan de slag bij verschillende productiebedrijven. Naast werk krijgen zij ook communicatietraining en scholing om bijvoorbeeld machine-operator te worden.

Voor 2010 zijn de verwachtingen voorzichtiger. Arbeidsmarktanalyse leert dat meer mensen een uitkering gaan aanvragen dan dat er nieuwe vacatures vrijkomen. Om verdringing van reguliere banen door gesubsidieerde banen te voorkomen, wordt per branche kritisch gekeken naar de ontwikkelingen. Er wordt geinvesteerd in branches die niet - of minder gevoelig zijn voor conjunctuur als zorg en onderwijs of branches waar na 2010 weer groeimogelijkheden komen. Denk hierbij onder andere aan bouw, logistiek, zakelijke dienstverlening en detailhandel. Deze investering wordt met name gedaan in mensen die onvoldoende of geen startkwalificatie hebben. Ook gaat Werkplein Leeuwarden meer flexibiliteit van klanten met een uitkering vragen om verder te reizen, om zich om te laten scholen of een beroep te accepteren dat niet de eerste keuze is.

De verwachting is dat het Werkplein Leeuwarden in 2010 de 1300 plaatsingen weer gaat realiseren en dat het percentage bijstandsgerechtigden daarin kleiner wordt, namelijk zo'n 300 plaatsingen.