GroenLinks

GroenLinks en SP: definitieve streep door vliegveld Twente

17 december 2009

Nu de Provinciale Staten van Overijssel tegen het plan voor vliegveld Twente hebben gestemd, moet het kabinet de regio vragen alternatieve bestemmingen voor het luchthaventerrein uit te werken. Eerder kreeg zon plan geen echte kans, omdat het kabinet een voorkeur zei te hebben voor een luchthaven. Daarmee sprak met name minister Eurlings voor zijn beurt.

Het kabinet stelde altijd dat er regionaal draagvlak een voorwaarde is voor de doorstart van de luchthaven. Nadat enkele gemeenten tegen stemden en Provinciale Staten ook, is er van dat draagvlak niets over. Even exploitant is er evenmin.

De plannen van lokale organisaties en bedrijven om het voormalige luchthaventerrein zorg, wonen, recreëren, groen en werk te combineren, kunnen nu eindelijk een eerlijke kans krijgen.

Omdat de luchtvaartsector zwaar in de min zit en het kabinet ambitieuze doelstellingen rond het terugdringen van de uitstoot van CO2 heeft, is het creëren van extra luchthavencapaciteit sowieso niet verstandig. Zeker niet omdat er op zestig kilometer van Twente een andere luchthaven zit: Münster.

GroenLinks en de SP vragen vandaag om een brief van de regering naar aanleiding van de ontstane situatie en een debat snel na het kerstreces.

Ineke van Gent
Emile Roemer