Gemeente 's-Hertogenbosch

17-12-2009
Gemeente ondersteunt innovaties medische sector

De gemeente 's-Hertogenbosch verleent subsidie aan drie innovatieprojecten in de medische sector. De projecten zijn het initiatief van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en HAS Den Bosch. Ze richten zich op het grensgebied tussen voeding en gezondheid, binnen thema's als `dierziekten' en `voeding en allergie'.

De gemeente ziet de medische sector als een belangrijke economische groeisector in de regio en ondersteunt daarom deze projecten. Ze zijn een aanvulling op het innovatieproject Fhealinc, het gezamenlijke initiatief van ZLTO, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, HAS Den Bosch en Avans Hogeschool. De gemeente 's-Hertogenbosch draagt EUR 154.900,- bij aan de projecten. Ook 5-Sterrenregio, het economisch samenwerkingsverband voor de regio 'sHertogenbosch, draagt bij.

Projecten
Aan de volgende projecten wordt subsidie verleend:
* Productontwikkeling op het terrein van dierziekten. HAS Den Bosch, ZLTO en het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan met andere instellingen en bedrijven uit de veevoeder- en voedselverwerkende industrie in de regio de economische kansen voor productontwikkeling op het terrein van dierziekten in beeld brengen. Dierziekten met effecten op de mens komen steeds vaker voor, denk aan Mond- en Klauwzeer, BSE (gekkekoeienziekte), varkenspest en Q-koorts.


* Expertisecentrum Voeding, Afweer en Allergie. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat dit samen met de voedselverwerkende industrie opzetten. Het centrum krijgt moderne behandelfaciliteiten voor patiënten, een testomgeving voor het bedrijfsleven en voorzieningen voor workshops en onderwijs.


* `Eureka'. Dit is een innovatiemethode waarmee kansrijke ideeën voor productontwikkeling worden gezocht, door films te maken van de dagelijkse praktijk bij de organisaties ZLTO, Avans Hogeschool, HAS Den Bosch en Jeroen Bosch Ziekenhuis en daarover te brainstormen met het bedrijfsleven. Deze aanpak heeft zich de afgelopen jaren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bewezen: er zijn diverse nieuwe `uitvindingen' met commerciële partners ontwikkeld, zoals apparatuur om drugs te detecteren en apparatuur om een lekkage bij nierdialyse te signaleren.