Gemeente 's-Hertogenbosch

17-12-2009
Harmonisatie erfpachtgelden tennisverenigingen

Met ingang van 1 januari 2010
Er bestaat een grote ongelijkheid tussen de elf Bossche tennisverenigingen in de te betalen erfpachtgelden aan de gemeente. In 2005 heeft de raadscommissie op basis van een discussienotitie ingestemd met een harmonisatie van erfpachtgelden door tennisverenigingen. Dit zal de bestaande ongelijkheid opheffen. De harmonisatie wordt nu budgettair neutraal voor de gemeente uitgevoerd.

De ongelijkheid was een gevolg van de privatisering van de gemeentelijke tennisparken in 1986. Toen is vastgelegd dat de waarde van de benodigde grond voor uitbreiding van tennisparken en voor nieuwe tennisparken wordt bepaald op basis van de economische waarde van dat moment. Met de tennisverenigingen wordt al geruime tijd gesproken over een harmonisatie van de erfpachtgelden. Hierover is nog geen overeenstemming bereikt.

Met ingang van 1 januari 2010 kunnen de erfpachtcanons van zeven van de elf tennisverenigingen in de stad worden aangepast. De twee verenigingen uit Rosmalen vallen buiten de voorgestelde harmonisatie. Deze verenigingen betalen ieder een symbolisch bedrag van EUR 45,- als retributie voor recht van opstal. Deze retributies kunnen op basis van de onderliggende overeenkomst niet aangepast worden. Bij twee andere verenigingen is er sprake van een verlaging. De harmonisatie betekent voor een aantal verenigingen een verhoging van de te betalen canon en voor andere een verlaging.

De harmonisatie wordt op basis van een vast bedrag per baan doorgevoerd. De nieuwe canon is bepaald op een bedrag van EUR 442,06 per baan. De harmonisatie wordt geëffectueerd met ingang van 1 juli 2010.