Gemeente 's-Hertogenbosch

17-12-2009
Hoogste punt Kinderboerderij 't Veldje in Rosmalen

Op donderdag 17 december aanstaande om 14.30 uur wordt stilgestaan bij het feit dat het hoogste punt in de bouw van de nieuwe educatieve ruimte bij de Kinderboerderij 't Veldje aan de Abraham Kuyperborch in Rosmalen is bereikt. Wethouder J. Eugster gaat een toast uitbrengen op het behalen van het hoogste punt van het gebouw. Samen met vele leerling-bouwers van Stichting Bouwopleidingen 's-Hertogenbosch en het Koning Willem 1 College wordt de voortgang van de bouw gevierd. Volgens de planning wordt de bouw van de nieuwe educatieve ruimte in mei 2010 afgerond.

De nieuwbouw
Uit een onderzoek van de Hogere Agrarische School, in 2007 bleek dat 's-Hertogenbosch te weinig natuur- en milieueducatiecentra had. Bij de kinderboerderij 't Veldje was nog ruimte voor een uitbreiding voor natuur- en milieueducatie. Van deze ruimte kan straks door basisscholen met een hele klas, onder begeleiding van hun eigen leraar(es), gebruik worden gemaakt. Ook groepen uit de naschoolse opvang kunnen hier op bezoek komen voor kennismaking met begrippen uit de natuur. Maar ook verenigingen zoals I.V.N., waar natuur en milieu centraal staat, kunnen er gebruik van maken. Ook is er de hoop dat het aantal vrijwilligers gaat groeien, zodat er meer activiteiten kunnen worden georganiseerd.

Kinderboerderij 't Veldje
De boerderij is opgericht in 1998 met het primaire doel het dichterbij brengen van de dieren bij de mensen. We zijn niet voor niets een kinderboerderij midden in een woonwijk! Daarbij word geprobeerd de buurtbewoners, maar vooral de kinderen, zoveel mogelijk kennis te laten maken met boerderijdieren zoals: een koe, varken, schapen, kippen, eenden, ganzen, kalkoenen, konijnen, cavia's, geiten en volièredieren. De kinderen kunnen de dieren echt horen, ruiken, aaien en knuffelen.

Op werkdagen verzorgen mensen van het Dagcentrum Eygenweg de dieren. Dit is een dagverblijf voor mensen met een verstandelijke handicap, die de verzorging en het voeren van de dieren gedeeltelijk op zich nemen. Ongeveer 35 volwassen vrijwilligers en ca. 40-50 kinderen helpen met verzorgen van de dieren en het ontvangen van bezoekers.