Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* December

Koninklijk Huisarchief toont huldeblijken op website

Vanaf donderdag 17 december is er op deze website over een tentoonstelling te bezoeken van een selectie van bewijzen van hulde uit het Koninklijk Huisarchief.

Een huldeblijk, een bewijs van hulde aan leden van het Koninklijk Huis bij feestelijke en officiële gebeurtenissen is een verschijnsel van alle tijden. In de regeringsperiode van Koningin Emma en Koningin Wilhelmina werden steeds fraaiere bewijzen van hulde aangeboden.

Vanaf de regeringsperiode van Koningin Juliana en Koningin Beatrix veranderen de eerbewijzen. Ze worden minder formeel en spontaner van karakter. Bij het huwelijk van de Prins van Oranje en Prinses Máxima en bij de geboorte van Prinses Catharina-Amalia werden postzakken vol met kaarten, knutselwerken en kindertekeningen op Paleis Noordeinde bezorgd. De 21 eerbetonen die tentoongesteld worden zijn onder andere oorkondes en felicitaties in de vorm van tekeningen, gedichten, gekalligrafeerde perkamenten en geknutselde briefkaarten. Het oudste huldeblijk dat hier te zien is komt uit 1848 en is een gedicht voor Koning Willem II en de meest recente is een viltstifttekening voor het aanstaande bruidspaar in 2001. Een paar andere eerbetonen komen uit de overzeese gebieden.

17 december 2009

Bezoek de tentoonstelling Huldeblijken

* © RVD