Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV: geen geld meer naar de banken - Inbreng
donderdag 17 december 2009

Voorzitter, de cijfers in de Najaarsnota kleuren donkerrood. Het begrotingstekort loopt dit jaar op tot 5,1% BBP (CPB 4,6%BBP). Er is door dit kabinet dus 30 miljard meer uitgegeven dan dat er binnenkomt. Nog nooit is de economie in 1 jaar tijd zo hard gekrompen als dit jaar (4%). Ook is dit jaar de staatsschuld gigantisch opgelopen van 45% naar 62% in 2009 en deze zal door de hogere rentelasten (totaal: 9 miljard) doorgroeien naar 67% volgend jaar.
De economische krimp is met name te verklaren doordat dit jaar de wereldhandel in elkaar is geklapt. Deze nam sinds de jaren 70 voortdurend toe, maar daalde in 2009 met maar liefst 12,75%. Maar ook zien we dat de investeringen en de consumentenbestedingen een forse daling laten zien in 2009. Tel daarbij een oplopende werkeloosheid van 5% (2009) naar 6,5% (2010) op en het zwartgerande doemscenario is compleet.

In 2010 lijkt de wereldhandel weer aan te trekken en het CPB verwacht een groei van 7,5%. Dit gaat gepaard met een economische groei van
1,5%. Maar dit is nog reden tot optimisme. Als je van heel diep komt, lijkt elk sprangetje licht op een zonnestraal. Ook de heer Teulings sprak over een "bleek zonnetje" en waarschuwde dat een deel van de ellende nog moet komen.

De consumptie daalt in 2009 met 2,5%. Mensen zijn onzeker over hun toekomst, over hun werk en hebben de waarde van hun huis of vermogen zien dalen. Het consumentenvertrouwen is en blijft laag. Een kabinet dat de AOW leeftijd verhoogt en de hypotheekrente ter discussie stelt draagt nu niet bepaald bij aan dit vertrouwen. De PVV roept daarom deze minister op om het vertrouwen weer terug te brengen. Maak heldere keuzen en biedt de consument zekerheid. Met dit kabinet aan het roer durft niemand meer te investeren of een huis te kopen. Afspraken in het verleden bieden geen zekerheid voor de toekomst! In 2008 droeg de consumptie nog voor 30% bij aan de groei, dit jaar is dat Nul-komma-Nul.

Ook de bedrijfsinvesteringen zijn met 15,75% teruggevallen in het afgelopen jaar. Ondanks alle pogingen van dit kabinet om bedrijven te verleiden om te investeren (KIA, WA), zien bedrijven weinig reden om te investeren. We hebben te maken met een scherpe vraaguitval en dus productiedaling, waardoor de winsten veelal zijn omgeslagen in verlies. Bedrijven hebben andere problemen aan hun hoofd dan nu investeren. Deze minister heeft de verwachte Vpb inkomsten sinds de Voorjaarsnota al 3 keer naar beneden moeten bijstellen. In totaal wordt er aan Vpb EUR 6,2 miljard minder opgehaald dan verwacht en aan belasting/premie inkomsten maar liefst EUR 25 miljard minder dan verwacht! Kan de minister aangeven wat het effect is van de extra stimuleringsmaatregelen (van 2,2 miljard) voor de werkgelegenheid en de bedrijfswinsten?

Dit kabinet gokt op automatisch herstel van de wereldhandel. Die moet Nederland uit het moeras trekken. Het kabinet negeert de consumptie en de vraaguitval bij bedrijven volledig.

We zitten in de diepste crisis sinds de jaren 30 en de budgetten voor ontwikkelingshulp, tv presentatoren, kunstenaars en andere subsidieclubjes, integratie en inburgering zijn nog nooit zo hoog geweest. Ik en met mij vele Nederlanders snappen hier niets van! In plaats van de tering naar de nering te zetten, doet dit kabinet er een gaatje bij!

Ik ben daarom blij dat ook het wetenschappelijk instituut van de CDA tot voorschrijdend inzicht is gekomen en pleit voor een kleinere overheid. Ik citeer: "de overheid leeft fors boven haar stand". Er is kennelijk een crisis voor nodig om dit te constateren! Het kabinet schuift alle verantwoordelijkheid naar de 20 werkgroepen van de brede heroverweging. Maar minister Bos: "U zult het deze keer toch echt zelf moeten doen!"

Het CDA heeft zich eerst laten meeslepen in de spilzucht van de PvdA, door in 2007 de overheidsuitgaven met 35 miljard op te plussen. Daar heeft men nu duidelijk spijt van! Kan het CDA mij garanderen dat in het voorjaar geen lastenverzwaring zal plaatsvinden, zoals ook de MP gisteren heeft aangegeven? (Elsevier van 15 december).

HBU
De minister wil de verkoop van HBU toch doorzetten met als enige doel voor ogen de fusie tussen ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Dit lijkt zo langzamerhand een prestigekwestie te worden van Zalm en Bos om een grote sterke mid cap speler op de Nederlandse markt te creëren en waarbij geld kennelijk geen rol speel. Dat Nederlandse belastingbetaler daarmee 1,6 miljard weggooit, lijkt deze minister niet te deren. Hij ziet maar 1 doel en dat is een fusie en synergie. Ook de vraag of de banken na de fusie nog wel verkoopbaar zijn, is niet relevant!

De minister heeft de PVV niet kunnen overtuigen dat deze fusie echt noodzakelijk is. De synergievoordelen zijn zeer onzeker (bron: Algemene Rekenkamer), wanneer en of deze kunnen worden behaald gezien het feit dat vele mensen hun baan verliezen en panden verkocht moeten worden in deze slechte tijd. Daarnaast betekent de fusie,
- Dat Nederland en ABN Amro HBU verliest, een gezonde zakenbank met een boekwaarde van 950 miljoen en een grote zakelijke kredietportefeuille.

- Dat ABN Amro een geduchte concurrent erbij krijgt in de vorm van de DB (HBU)

- Dat Deutsche bank krijgt HBU gratis in de schoot geworpen, strijkt alle winsten op en wentelt bijna alle verliezen en risico's af op de Nederlandse Staat, waardoor de belastingbetaler 1,6 miljard mag bijpassen

- Dat naar alle waarschijnlijkheid 8000 mensen hun baan zullen verliezen en dat dit de samenleving veel ellende en geld aan uitkeringen en gaat kosten

- Dat de fusie extra kosten met zich meebrengt van EUR 1,2 miljard

Tegenover een onzeker synergievoordeel van 1,1 miljard, staat een berg aan kostbare nadelen. We verliezen HBU, we verliezen 8000 banen en het grapje kost ons bijna EUR 3 miljard.

ABN Amro gaat door met HBU en behoudt daarmee ook IFN Finance, 13 zakelijke advieskantoren en 2 Corperate Clients Units. Deze bank kan prima alleen verder op de Nederlandse markt.
Fortis Bank Nederland gaat zelfstandig verder en kan wellicht nog een tijdje onder de vleugels van de moeder Fortis/BNP Paribas draaien. FBN staat te koop!

Bij het niet doorgaan van de HBU deal (lees: fusie) is ook geen extra kapitaalinjectie meer nodig van EUR 3,03 miljard. Er zit nu meer dan 30 miljard in dit avontuur en dat is meer dan genoeg voor een iets wat nog geen 15 miljard waard is (Eigen Vermogen).
De PVV zegt genoeg is genoeg. No deal, No fusie, No extra kapitaalinjectie!
De banken hebben de samenleving en de belastingbetaler genoeg (ellende) gekost.

Tot slot zet de PVV ook vraagtekens op bij de noodzakelijke herkapitalisatie van 3,5 miljard bij Fortis Bank Nederland en ABN Amro. Staan de tier-1 ratio's er zo belabberd voor dat DNB deze kapitaalversterking noodzakelijk acht. De PVV ziet deze noodzaak niet! Deze banken stonden er toch goed voor en we hebben toch de gezonde delen gekocht?! Kan de minister deze kapitaalinjectie toelichten en welke alternatieven zijn onderzocht (zoals bijvoorbeeld: Capital Relief Instrument)

Tweede Termijn
Het kabinet durft geen keuzes te maken. De crisis duurt nu al 1,5 jaar en het Kabinet onderneemt niets. De belastinginkomsten zijn met 25 miljard teruggelopen, maar de overheidsuitgaven nemen verder toe. De tering-naar-de-nering zetten komt niet voor in het woordenboek van dit kabinet.
De kleine economische groei van 1,5%, dat kleine lichtpuntje, is volledig te danken aan de groeiende wereldhandel. Consumptie en investeringen zijn volledig stil gevallen en dragen niet bij aan enige groei. Iedereen houdt de hand op de knip, alle stimuleringen van dit kabinet ten spijt.
Het kabinet pompt wel 6 miljard extra in de economie, zonder de effecten te kennen op werkgelegenheid en bedrijfsresultaten. Welke effecten verwacht de minister van dit pakket, want tot nu zien we wel de belastinginkomsten dalen van de overdrachtsbelasting (-41%), de vennootschapsbelasting (-30%), de BTW (-22%) en de BPM (-38%) en de werkeloosheid neemt met 200.000 mensen toe. Ondanks alle stimulering van dit kabinet?!

Vandaar de volgende motie:

De kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat het begrotingstekort is opgelopen tot boven de 30 miljard in 2009;

overwegende dat 20 werkgroepen in de brede heroverwegingsoperatie zoeken naar mogelijkheden om dit tekort op termijn terug te dringen;

overwegende dat lastenverzwaringen de fragiele economische groei zullen drukken;

verzoekt de regering geen maatregelen te nemen die de koopkracht van burgers verder aantast,

en gaat over tot de orde van de dag.

van Dijck

HBU-deal
Integratie van ABN Amro met Fortis Bank Nederland lijkt meer een wet van meden en persen. Het lijkt verdacht veel op een prestige project van minister Bos en ex-minister Zalm. De kamer heeft geen inzage gehad in de kosten als de banken afzonderlijk zouden verdergaan. De PVV ziet met deze fusie alleen maar nadelen:


- wederom is er een kapitaalinjectie noodzakelijk van bijna 7 miljard, waardoor het begrotingstekort met 1% BBP verder toeneemt;


- verspilling van 1,6 miljard aan belastinggeld, zonder er iets voor terug te zien;


- verlies van 8000 banen;


- onzeker synergievoordeel van 1,1 miljard / jaar;


- integratiekosten van 1,2 miljard

Net als bij de aankoop van de Alt-A portefeuille (ING), hoopt de PVV dat we grote spijt krijgen van deze deal. De nationalisatie van beide banken heeft ons inmiddels meer dan 30 miljard gekost en de kans dat we dat geld ooit terugverdienen bij een verkoop acht de PVV nihil.

Vandaar de volgende motie:

De kamer,
gehoord de beraadslaging,

overwegende dat het kabinet voornemens is om HBU aan de Deutsche Bank te verkopen;

overwegende dat dit de belastingbetaler meer dan 1 miljard euro gaat kosten zonder dat ze er iets voor terugkrijgen;

overwegende dat de integratie van ABN Amro met Fortis Bank Nederland extra kosten met zich meebrengt en fors extra banenverlies;

overwegende dat de synergievoordelen van deze fusie uiterst onzeker zijn volgens de Algemene Rekenkamer;

verzoekt de regering af te zien van de verkoop van HBU aan de Deutsche Bank en dientengevolge ABN Amro en Fortis Bank Nederland niet te integreren,

en gaat over tot de orde van de dag.

van Dijck