Gemeente Delfzijl

Delfzijl, Appingedam en Loppersum ontwikkelen gezamenlijke visie op participatiebudget

âIedereen doet meeâ, dat is de naam van de visienota die de colleges van Delfzijl, Appingedam en Loppersum samen hebben opgesteld op basis van de nieuwe Wet op het Participatiebudget.

Deze wet bundelt de rijksuitkeringen voor inburgering, re-integratie en volwasseneneducatie voor iedereen van 18 jaar en ouder. De wet biedt de mogelijkheid om hiertussen gemakkelijker koppelingen te maken. In de praktijk betekent dit, dat zij voor de begeleiding van één persoon verschillende trajecten in kunnen zetten. Zo kan bijvoorbeeld een inburgeraar ook een re-integratietraject volgen en kan een jongere die in de bijstand zit en psychische problemen heeft, zowel begeleid worden bij de re-integratie naar werk als met maatschappelijke ondersteuning bij zijn psychische problemen.

Â

Het uitgangspunt van de gemeenten is: âwerk boven inkomenâ. In eerste instantie is het deelnemen aan de maatschappij en het arbeidsproces een verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Lukt het niet dan kan op maat toegesneden ondersteuning plaatsvinden.

Â

Naast re-integratie, volwasseneneducatie en inburgering willen de DAL-gemeenten via een groeimodel het participatiebeleid verder uitbreiden met een koppeling naar de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet sociale werkvoorziening.

Â

De huidige leeftijdsgrens van de VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) blijft gehanteerd op 23 jaar. Dit biedt jongeren de mogelijkheid om alsnog bijvoorbeeld hun HAVO-diploma te halen, zodat zij een betere startkwalificatie hebben bij het vervolgen van hun studietraject of op de arbeidsmarkt.

Â

De visienota gaat nu naar de drie gemeenteraden. Het is aan de raden om de visienota vast te stellen. In Delfzijl wordt de nota in januari 2010 in de raad gebracht. Appingedam en Loppersum volgen in februari 2010.