Politie Groningen

Veel overlast, files en aanrijdingen

Provincie Groningen, 17-12-2009 o De politie heeft het woensdagavond- en nacht en donderdagmorgen tijdens de ochtendspits zeer druk gehad met aanrijdingen in de provincie Groningen. In totaal telde de politiemeldkamer ruim 50 meldingen van aanrijdingen.

Bij de meeste ongevallen bleef het bij materiele schade. In zeker vijf gevallen raakten betrokkenen licht gewond. Enkel zwaar beladen vrachtautos kwamen in de sneeuw vast te zitten bij hellingen, bruggen en spoorwegovergangen. Rond 11.20 uur kwam de melding binnen dat de Julianabrug vlakbij het Julianaplein plotseling omhoog stond. De politie adviseert mensen om het Julianaplein te mijden, zolang de brug defect is.

Daarnaast adviseert de politie bestuurders van vrachtautos om bij deze weersomstandigheden niet de weg op te gaan of steile weggedeelten te mijden. Door de hevige sneeuwval ontstonden files op de belangrijkste doorgaande wegen in de provincie Groningen (A28, A7, ringwegen rond de stad en de Provinciale wegen). Ook deze wegen waren moeilijk begaanbaar. De politie adviseert mensen om in het verkeer vooral het gezonde verstand te gebruiken. De politie laat echter de keus aan burgers zelf of ze wel of niet de weg op gaan. Eenmaal in het verkeer geeft de politie de volgende adviezen:


- Krab de ruiten, maak ze sneeuwvrij en vergeet niet de koplampen schoon te maken;


- Houd afstand ten opzichte van je voorligger;


- Neem warme kleding mee in het geval automobilisten met pech langs de weg komen te staan;


- Automobilisten moeten vooral niet remmen als ze in een slip raken. Het beste kan men het gas loslaten en ontkoppelen. Daarna kan de slip bijgestuurd worden.