Automobilist neemt in wintermaanden bewust risico's met banden

17/12/2009 11:12

Alexander Viazemsky Pr

Ondanks dat 70% van de Nederlandse bevolking de voordelen kent van winterbanden, rijdt slechts 19% op deze banden. Automobilisten vinden winterbanden niet nodig aangezien men alleen in Nederland rijdt. Opvallend is dat 25% van de wintersportliefhebbers op zomerbanden naar hun vakantiebestemming vertrekt. Dat blijkt uit onderzoek naar de bekendheid van winterbanden in opdracht van autoservicebedrijf Kwik-Fit.

Automobilisten vergeten dat tijdens de wintermaanden in Nederland de temperatuur al snel onder de 7 graden komt. Vanaf deze temperatuur hebben winterbanden meer grip op de weg. Niet alleen bij sneeuw, maar ook bij gladheid, hagel en regen. Bij besneeuwde wegen hebben winterbanden een remweg die 50% korter is dan met zomerbanden.

Winterbanden vaak verplicht in buitenland

Van de ondervraagden die op wintersport gaan, laat 25% hun auto niet voorzien van winterbanden. Dat is opvallend want in veel Europese wintersport landen zijn winterbanden inmiddels verplicht. Indien een auto niet goed is uitgerust op de winterse omstandigheden, dan kan de bestuurder problemen verwachten bij de juridische afwikkeling van een ongeluk, zelfs als men geen schuld heeft. In bijvoorbeeld Zwitserland kan dit in bepaalde gevallen leiden tot strafrechtelijke vervolging. Daarnaast dienen bestuurders die in het buitenland rijden ook rekening te houden met mogelijke problemen met hun verzekering. Als de bestuurder een ongeluk krijgt in een land waar de winterband wel verplicht is, zal op basis van een WA-verzekering de schade van een eventuele derde partij vergoed worden. Echter de verzekeraar kan deze schade verhalen op de klant tot aan de hoogte van het eigen risicobedrag of kan aansprakelijk worden gesteld

Winterbanden steeds populairder in Nederland

Het gebruik van winterbanden in Nederland neemt ieder jaar toe. Toch is er nog veel onbekendheid omtrent de noodzaak van het rijden met winterbanden in Nederland. Van alle autobezitters geeft 5% te kennen dit jaar over te gaan op winterbanden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.kwik-fit.nl