Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen over gebruik antioxidanten

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over het gebruik van antioxidanten (2009Z17496) en de antwoorden op de Tweede Kamer vragen van het kamerlid Sap (GroenLinks) over voedingssupplementen met antioxidanten (2009Z17498).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over het gebruik van antioxidanten.
(2009z17496)


1
Bent u bekend met de radio-uitzendingen 1) die verwijzen naar onderzoek dat aantoont dat het gebruik van antioxidanten, waaronder bèta-caroteen, schadelijk kan zijn? 1) Radio Kassa, 21 en 22 september 2009


1
Ja.


2
Wat is uw reactie op onderzoek dat aantoont dat een teveel aan bèta-caroteen kanker zou kunnen veroorzaken?


2
De relatie tussen bèta-caroteen en kanker is alleen aangetoond bij personen die roken of systematisch aan asbest zijn blootgesteld. De Gezondheidsraad1 heeft hierover geconcludeerd dat 'overtuigend is aangetoond met interventie-onderzoek dat gebruik van supplementen met ten minste 20 milligram bèta-caroteen per dag het risico op longkanker verhoogt bij personen die roken of blootgesteld zijn aan asbest'.
In dit rapport wordt tevens aangegeven dat niet overtuigend is aangetoond dat een hoge dosis bèta-caroteen een risico vormt voor ex-rokers en de algemene bevolking.


3
Bent u van mening dat bij gebruikers van antioxidanten, met name van Bèta-caroteen, genoeg bekend is over de mogelijke schadelijkheid, vooral bij gebruik van grote hoeveelheden? Zo nee, welke stappen gaat u hiertoe ondernemen?

3
De voorlichting over voedselveiligheid wordt verzorgd door Voedingscentrum Nederland. Op hun website2 wordt uitgebreid uitgelegd wat antioxidanten zijn. Tevens wordt vermeld dat voorzichtigheid is geboden bij het nemen van hoge doseringen antioxidanten in supplementvorm.


1) Naar een adequate inname van vitamine A, Gezondheidsraad, 2008
2)
http://www.voedingscentrum.nl/nl/etengezondheid/voedingstoffen/antioxi danten.aspx






4
Geeft bovengenoemd onderzoek u reden om de dagelijks aanbevolen hoeveelheden antioxidanten, specifiek bèta-caroteen, te herzien? Zo nee, waarom niet?

4
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is een voedingskundige norm en bedoeld om tekorten van vitaminen en mineralen tegen te gaan. Er is geen nieuwe informatie bekend die aangeeft dat het nodig is om de huidige ADH van vitamine A te herzien. Bovendien worden er in Europees verband nieuwe ADH's ontwikkeld omdat er minimale hoeveelheden vitamines en mineralen zullen worden vastgesteld. Dit vindt plaats in het kader van de Richtlijn Voedingssupplementen (46/2002) en de Verordening toevoegen van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen aan levensmiddelen (1925/2006). Vanuit het voedsel veiligheidsoogpunt worden er tevens maximaal aanvaardbare niveaus ontwikkeld voor het gebruik van vitamines en mineralen in voedingssupplementen en verrijkte levensmiddelen. Dit vindt ook plaats in het kader van bovengenoemde richtlijnen.





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Sap over voedingssupplementen met antioxidanten.
(2009z17498)


1
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving dat voedingssupplementen met hoge doses antioxidanten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid? 1) 2) 3) 1) de Volkskrant, 19 augustus 2009: "Anti-oxidanten helpen kanker groeien" http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1279369.ece/Anti oxidanten_helpen_kanker_groeien

2) Weet wat je koopt, 21 september 2009
http://omroep.vara.nl/Weet-wat-je-koopt.5007.0.html
3) Kassa Radio, 22 september 2009
http://kassa.vara.nl/portal?_scr=radio_uitzending&number=4776312


1
Ja.


2
Wat is uw reactie op de uitspraken van hoogleraar Martijn Katan dat antioxidanten in een hoge doses ongezond, want kankerverwekkend, kunnen zijn?

2
De heer Martijn Katan heeft mij bevestigd dit niet zo te hebben gezegd. Hij heeft wel gezegd dat antioxidanten in hoge doses geen gunstige werking hebben en dat het voor bèta-caroteen is bewezen dat het in hoge concentraties kanker veroorzaakt bij rokers.
Verder verwijs ik u naar het antwoord op vraag 2 van het kamerlid Schermers.


3
Wat is uw reactie op de uitspraak van hoogleraar Martijn Katan dat de overheid een verbod moet instellen op de verkoop van voedingssupplementen die bètacaroteen bevatten?

3
Ik verwijs u naar het antwoord van vraag 4 van het kamerlid Schermers.


4
Wordt er vanuit de overheid voorlichting gegeven over voedingssupplementen met antioxidanten? Zo ja, op welke wijze vindt die nu plaats? Zo nee, bent u voornemens deze voorlichting te geven?


4
Ja. Ik verwijs u naar het antwoord van op vraag 3 van het kamerlid Schermers.






5
Wat is uw reactie op de stelling dat een ongezonde leefstijl niet afgekocht kan worden met een pilletje? Op welke wijze wordt nu voorgelicht over gezonde leefstijl en de rol van voedingssupplementen? Bent u bereid deze voorlichting te intensiveren?


5
Ik ben van mening, zoals ook in de voedingsnota1 is opgenomen, dat een evenwichtige voeding met volop groenten en fruit voldoende voedingsstoffen levert.
Echter van een aantal vitamines en mineralen is bekend dat de normale voeding er te weinig van bevat om in de behoefte van (bepaalde groepen van) de bevolking te kunnen voorzien.
Het beleid van mijn ministerie is erop gericht dat supplementen (vitamine D, foliumzuur) en verrijkte levensmiddelen (vitamine A en D, jodium) bijdragen aan een adequate inname van vitamines en mineralen.
De voorlichting over gezonde leefstijl en de rol van voedingsupplementen gebeurt door Voedingscentrum Nederland. Ik ben nu niet voornemens dit te intensiveren.


6
Bent u bereid de Gezondheidsraad opdracht te geven tot nader onderzoek naar voedingssupplementen met antioxidanten en andere producten waaraan antioxidanten zijn toegevoegd, en tot het uitbrengen van advies over beleid ten aanzien van deze supplementen en producten?

6
De Gezondheidsraad heeft reeds recent geadviseerd over verschillende micronutriënten waaronder antioxidanten. Mijn reactie op het advies van de Gezondheidsraad zal ik u middels een brief begin 2010 doen toekomen.


1) Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 31532 nr.1