Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Ouderwetse sneeuwdag in Nederland
Ook de komende dagen sneeuwt het soms
17 december 2009 - Sneeuw heeft het winterplaatje in het grootste deel van het land compleet gemaakt. Vooral in het noorden waar het sinds gisteravond sneeuwt groeit de sneeuwlaag flink aan. Vandaag sneeuwt het nog lang door en ook de komende dagen sneeuwt het soms bij temperaturen onder nul. (blijf onze verwachtingen en waarschuwingen volgen, zie ook www.meteoalarm.eu).
Voorlopig sneeuwkaartje van 17 december 2009, in een smalle strook in het noorden vielen tientallen centimeters, elders 1 tot 5 cm (Bron: KNMI)
Voorlopig sneeuwkaartje van 17 december 2009, in een smalle strook in het noorden vielen tientallen centimeters, elders 1 tot 5 cm (Bron: KNMI)
De sneeuw hangt samen met een storing die langs de kust richting België trekt. De activiteit van (sneeuw)storingen boven het warme water van de Noordzee is moeilijk voorspelbaar en kan tot grote verschillen in hoeveelheden sneeuw leiden.

Overlast voor het verkeer
Sneeuw kan het verkeer parten spelen door gladheid en slecht zicht. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. De toenemende wind kan ook leiden tot stuifsneeuw, waardoor het zicht wordt beperkt.

Vorige sneeuwsituatie
De laatste keer dat het in ons land flink sneeuwde is bijna een jaar geleden. In de zuidoostelijke helft lag op 5 januari gemiddeld zo'n 10 cm sneeuw. De zachte winters van de laatste jaren hebben weinig sneeuw opgeleverd zodat we het minder gewend zijn. In strengere winters komen sneeuwsituaties zoals deze herhaaldelijk voor en bleef de bodem soms weken achtereen wit.

Hoe vaak sneeuw
Sneeuw heeft ons land weinig, landelijk valt er op 30 dagen per jaar sneeuw. Vaak is het natte sneeuw bij temperaturen boven nul. De overgang tussen sneeuw, natte sneeuw, regen en ijzel is vaak moeilijk te voorspellen omdat de processen die leiden tot vorming van sneeuw zich dichtbij het vriespunt afspelen. Een kleine variatie in de temperatuur kan grote gevolgen hebben voor de vorm van de neerslag en de situatie kan over korte afstanden sterk verschillen. Een sneeuwlaag, die dagen blijft liggen, komt nog minder voor. In sommige winters helemaal niet, maar meestal ligt er wel even sneeuw. In Zeeland en Zuid-Holland op 10 dagen per jaar, in het oosten van Groningen, Drenthe en op de Limburgse heuvels ligt op 25 dagen sneeuw (zie ook Nader verklaard- sneeuwweetjes).

Winterweer houdt nog even aan
Het winterse weer weet de eerstkomende dagen nog niet van wijken. Op veel plaatsen wordt matige vorst verwacht en lokaal boven de dikke sneeuwlaag is strenge vorst niet uitgesloten. De vorstperiode heeft inmiddels drie dagen met matige vorst opgeleverd. De laagste temperaturen waren -9,3 in Woensdrecht op 15 december en -9,2 graden op 16 december in Eelde. Op verschillende plaatsen bleef het de laatste dagen de hele dag vriezen en zijn inmiddeld ook enkele ijsdagen (maximumtemperatuur onder nul) geboekt. Midden volgende week lijkt de vorst te temnperaturen. Wat dat betekent voor de kerstdagen is nog onzeker.

Nader Verklaard over sneeuw, vorst en ijs
In onze rubriek "het weer nader verklaard" vindt u achtergrondinformatie over sneeuw.

---

Sneeuw (foto Robert Hoetink)
Eerste uitgave: 16-12-09