Provincie Noord-Holland

Provincie herstelt dak Pampus

17 december 2009 - Nieuwsartikel

Het betonnen dak van het in 2008 gerestaureerde fort Pampus blijkt niet waterdicht te zijn. Op 17 december is er een overeenkomst getekend waardoor het mogelijk om met de reparatie van het dak al in februari kan beginnen.

Forteiland Pampus wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland ontwikkeld tot 1 van de 3 bezoekerscentra voor de Stelling van Amsterdam. Het fort is geheel gerestaureerd. Na de oplevering in 2008 bleek het dak nog te lekken. De aansprakelijk gestelde aannemer ging begin 2009 failliet. Omdat de stichting Forteiland Pampus zelf over onvoldoende middelen beschikt om het dak te laten repareren hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in maart 2009 besloten om het herstel van het dak van Pampus op de lijst te zetten van versnellingsprojecten economische recessie.

Herstel van het dak

In opdracht van de stichting Forteiland is door TNO onderzoek gedaan naar de oorzaak van de lekkage. Dit advies is gebruikt voor het herstelplan. Er is een aannemer gevonden en gecontracteerd om de reparatie uit te voeren. De kosten zijn begroot op maximaal ⬠818.500,-. Naar verwachting en afhankelijk van de weersomstandigheden is het dak van Pampus aanstaande augustus hersteld.

Afspraken over de subsidie

Omdat ook de onderaannemer en de architect aansprakelijk zijn gesteld door de stichting Forteiland en deze procedure nog loopt, is het mogelijk dat (een deel van) de kosten teruggevorderd kan worden. De provincie verstrekt de benodigde subsidie daarom als een voorschot, waarvan mogelijk een deel wordt terugbetaald. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in een overeenkomst die is ondertekend op donderdag 17 december door de directeur van de stichting Forteiland Pampus, de heer Michiel de Bruin, en gedeputeerde Rinske Kruisinga van de provincie Noord-Holland, die zich inspant voor het behoud en ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam.

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een typisch voorbeeld van Hollands waterbouwkundig vernuft en militaire historie. Doordat de militaire status ruimtelijke ontwikkelingen onmogelijk maakte heeft het landschap rondom de forten, dijken en sluizen zich decennialang op natuurlijke wijze kunnen ontwikkelen. De provincie Noord-Holland spant zich in om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met die unieke eigenschappen. De Stelling van Amsterdam is Werelderfgoed, net als bijvoorbeeld de Chinese Muur, de Amsterdamse grachtengordel en de Egyptische piramides.

Versnellingsprojecten economische recessie

De economische recessie die wereldwijd gaande is, treft ook Noord-Holland. In vergelijking met andere provincies staat Noord-Holland er relatief goed voor. Toch wil het provinciebestuur maatregelen nemen om de effecten van de recessie te verlichten. De provincie doet dat door een aantal projecten versneld uit te voeren. Op die manier wordt de regionale economie gestimuleerd. Voor het hele maatregelenpakket trekt de provincie in 2009 circa 50 miljoen euro uit.

---