ABVAKABO FNV

Kerst kan werknemer gestolen worden

17 december 2009

Bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven organiseert dit jaar een kerst- of eindejaarsfeest voor de medewerkers. De meerderheid van het personeel zat niet te wachten op het bedrijfsfeest.

Kerstman doet inkopen (Lex van Lieshout)

Slechts 33% van de Nederlandse werknemers gaf aan er een probleem mee te hebben als het feest niet zou doorgaan. Tot deze conclusie komt Robert Half Finance & Accounting op basis van onderzoek onder 1.470 managers in zeven landen, waaronder Nederland.

Bij onze oosterburen worden er eveneens nog veel kerst- of eindejaarsfeesten georganiseerd. Bijna 70% van alle bedrijven in Duitsland plant een party. Overigens zitten de Duitsers er nog minder mee dan wij als het feest niet doorgaat.
De animo voor zakelijke kerstfeesten in Frankrijk staat hiermee in schril contrast met ons land en Duitsland. Slechts 41% van de Franse directies organiseert een feest voor het personeel aan het einde van het jaar. En ook in België wordt er minder gefeest. Iets meer dan de helft van de Belgische bazen nodigt de medewerkers uit voor een eindejaarsfeest.

De voorzichtige groei van de economie in Nederland, Duitsland en België zal zeker een rol hebben gespeeld bij de beslissing van bedrijven om toch een kerst- of eindejaarsfeest te geven. Toch kan de economische crisis ook een reden zijn geweest om voorzichtig om te gaan met uitgaven. Zeker met uitgaven die niet direct zichtbaar zijn in het bedrijfsresultaat. Daarnaast zal het verschil in omgang met dit thema zeker ook een culturele grond hebben, aldus Robert Half Finance & Accounting.