Gemeente Urk

Bos-project biedt jeugd meer activiteiten in 2010

Dankzij rijkssubsidie via de stimuleringsmaatregel BOS-impuls (Buurt, Onderwijs en Sport) kent Urk al jaren het BOS-project. De rijkssubidie stopt voor Urk per 1 januari 2011 maar krijgt in het jaar 2010 nog wel een gewijzigde en verbeterde opzet.

In een speciaal voor de jeugd ingerichte huiskamer in 't Jeugd worden nu al veel jongeren opgevangen na schooltijd. Maar in het komende jaar wordt de jeugd nog meer activiteiten aangeboden op het gebied van sport, spel en cultuur. En in de BOS-huiskamer vindt nu zelfs professionele huiswerkondersteuning plaats.

BOS-project nieuwe stijl

Na een extra lange kerstvakantie zal de BOS-huiskamer op 11 januari van het nieuwe jaar de deuren weer wijd openen voor de jeugd. Iedere jongere van 12-19 jaar kan na schooltijd terecht in de BOS-huiskamer, de instuifruimte hiernaast of bij een leuke activiteit buiten 't Jeugd. De scholier kan zelf kiezen om lekker te ontspannen of om juist actief bezig te zijn na schooltijd.

Â

Programma

Per kwartaal wordt een programma opgesteld, waarin de scholier duidelijk kan zien welke activiteiten er zijn georganiseerd op maandag tot en met donderdag, met name tussen 16.00 en 18.00 uur. Stichting Jongeren Opbouwwerk (JOW) en Stichting Buurtwerk zijn verantwoordelijk voor de diverse activiteiten. Naast de jongerenwerkers wordt nu een nieuwe BOS-activiteitenbegeleider aangesteld voor 1 jaar. Ook een CIOS-stagiaire en vrijwilligers willen graag hun schouders zetten onder de nieuwe activiteiten. Het eerste kwartaalprogramma wordt begin januari 2010 bekend gemaakt.

Â

Themabijeenkomsten

Was de Flevomeerbibliotheek in de afgelopen jaren betrokken bij de dagelijkse begeleiding van jeugd in de BOS-huiskamer, volgend jaar krijgt de bibliotheek een andere rol. Er worden in de loop van het jaar 10 themabijeenkomsten georganiseerd op diverse locaties, waarbij steeds een thema centraal staat waar jongeren veel mee te maken hebben. Dit thema kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de gezondheid, op het omgaan met geld of over het maken van boekverslagen. De themabijeenkomsten worden ook in het kwartaalprogramma aangekondigd.

Huiswerkondersteuning

Leerlingen in de brugklas hebben soms moeite met de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Een agenda invullen en huiswerk plannen zijn dan heel belangrijk. Op welke manier kan ik het beste deze woordjes leren? Hoe pak ik deze opdracht aan? Voor deze zaken kunnen scholieren straks ook terecht in de BOS-huiskamer. Hier zal Progress, praktijk voor leren, gedrag en opvoeding op Urk, op dinsdag- en donderdagmiddag van 16.00-18.00 uur huiswerkondersteuning bieden aan maximaal 10 leerlingen. De ouders betalen hier wel een eigen bijdrage voor. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Gerdie Brouwer van Progress Flevoland in het Dok, tel. 06-54942863.