Gemeente Reiderland


Onthullen herinneringsplaquette actie landarbeiders Beerta en Finsterwolde

Tegen armoede en onrecht

ã

Op 17 december 1952 kwam een aantal landarbeiders uit de voormalige gemeenten Beerta en Finsterwolde op voor werkloze dorpsgenoten en hun gezinnen. Zij vroegen om uitkering van de zogenaamde âJoekesguldenâ aan diegenen die daarvoor in aanmerking kwamen. Voor deze actie werden zij veroordeeld.

Ter herinnering aan deze gebeurtenis wordt op 17 december 2009 een plaquette onthuld op de voorgevel van Woonzorgcentrum de Tjamme in Beerta. In aanwezigheid van familieleden, het gemeentebestuur en andere genodigden wordt de plaquette onthuld.

ã

Uitnodiging

U bent welkom om bij de plechtigheid aanwezig te zijn op donderdag 17 december om 11.00 uur in Woonzorgcentrum De Tjamme, Hoofdstraat 261, 9686 PC Beerta.

ã

Waarom nu een plaquette

De aanleiding om nu een plaquette te onthullen is het afscheid van de gemeente Reiderland.

Er zijn diverse activiteiten in het kader van dit afscheid. De gemeenteraad van Reiderland heeft in zijn vergadering van mei 2009 via motie van de NCPN unaniem besloten om een plaquette te laten vervaardigen met daarop de namen van diegenen die destijds hebben deelgenomen aan de actie.

ã

De actie

Op 17 december 1952 ging een aantal landarbeiders naar de vergadering van de gemeenteraad in Beerta om geld te vragen voor gezinnen die dat nodig hadden. De discussie met de burgemeester werd heftiger toen er geen bereidheid bleek om te onderhandelen over de zogenaamde âJoekesguldenâ. Na herhaaldelijk verzoek weigerden zij de publieke tribune te verlaten. De burgemeester maakte voortijdig een einde aan de vergadering. Een maand later stonden de landarbeiders voor de politierechter in Groningen. In eerste instantie werden ze veroordeeld tot zes weken onvoorwaardelijke gevangeniscelstraf. Later is dat in hoger beroep teruggebracht tot acht dagen gevangeniscel.ã

ã

Tekst plaquette

Zij vochten tegen armoede en onrecht

17 december 1952

Â

HENDRIK OTTINGA

GEERT OUDEKERK

JACOB VELD

ROELF BOLLAND

HARM MODDERMAN

TJAKKO NAP

JAN SIEMONS

GEERT HERES

KRIS BERENDS

WILLEM NAP

KLAAS SALIER

MENZO BRUINS

MATJE MULDER â NAP

HENDRIK SCHWERTMANN

AALTJE NAP â KUIPER

BEREND LUPPENS

GEERT KOLKMAN

GRADUS LUPPENS

Â

Aangeboden door gemeente Reiderland