Controle nodig op Oost-Europese zzp'ers

17/12/2009 13:37

FNV Vakcentrale

FNV Zelfstandigen Bouw vraagt om scherpe controle op Oost-Europese zzp'ers. In een brief aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijst voorzitter Charles Verhoef erop dat zij vaak als werknemer of uitzendkracht aan het werk zijn. Dat is in strijd met de regels van de Nederlandse arbeidsmarkt. "Hun uurinkomen ligt op 8 á 9 euro", aldus Verhoef. Op die manier scherpen zij de kredietcrisis voor andere zzp'ers in de bouw nog eens extra aan.

Inmiddels bestaat 10% van de startende zzp'ers in de bouw uit Bulgaren en Roemenen. "Op zich is dat geen enkel probleem", aldus de brief van FNV Zelfstandigen Bouw aan minister Donner. Volgens de regels mogen zzp'ers uit Bulgarije en Roemenië dan ook ongelimiteerd in Nederland aan de slag. Mits ze werkelijk als zelfstandig ondernemer optreden. Dat wil zeggen: voor eigen rekening en risico, met eigen offertes en eigen facturen. En dat nu is lang niet altijd het geval. FNV Zelfstandigen Bouw constateert dat "veel van deze mensen in de praktijk niet als zelfstandig ondernemer, maar - via meestal louche bemiddelaars in Nederland - als werknemer of uitzendkracht werkzaam zijn."

Voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije is een tewerkstellingsvergunning nodig. Daarmee wil de Nederlandse overheid de toestroom in de hand houden. "Sociale Zaken moet daar veel intensiever op controleren", aldus voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw. "Nu komen zzp'ers in de knel. Tegen een uurloon van 8 á 9 euro valt niet op te concurreren. En dat op een moment dat veel zzp'ers in de bouw al geconfronteerd worden met gebrek aan werk door de economische crisis." Zorgen maakt Verhoef zich ook over de leef- en werkomstandigheden van de betrokken Oost-Europeanen: "Ik hoor verhalen over acht man op één kamer."