Gemeente Almere

Platform Wonen Almere van start: "Laat het de mensen zélf zijn, die inhoud geven aan het wonen in Almere"

17-12-2009

Wethouder Adri Duivesteijn heeft gisteren het Platform Wonen Almere (PWA) geïnstalleerd. Dit Platform is opgericht om - in gezamenlijkheid
- invulling te geven aan de ambities die in de Woonvisie Almere 2.0 zijn geformuleerd. Het Platform bestaat uit een breed scala aan partijen, waaronder ook maatschappelijke organisaties en een vertegenwoordiging van de inwoners van Almere, die drie à vier keer per jaar een open gesprek over het wonen in Almere zullen voeren. Daarmee wordt het overleg, dat zich voorheen voornamelijk op de institutionele belangen richtte, aanzienlijk verbreed. Wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening): "We moeten komen tot een breder discours. Het wonen is van iedereen, en niet exclusief van woningbouwcorporaties. Ik vind het dan ook prettig dat in het vervolg ook partijen als het Leger des Heils, Triade en de Wmo-raad aan tafel zitten. Zo zijn het de mensen zélf die het wonen betekenis geven."

Platform Wonen Almere

In de Woonvisie Almere 2.0 - waarvan Duivesteijn gisteren het eerste exemplaar aan het Platform aanbood - wordt beschreven hoe Almere kan uitgroeien tot een ecologisch, sociaal en economisch duurzame stad. Eén van de ambities is dat de `eindgebruiker centaal staat'. Deze ambitie vormt de directe aanleiding om het Platform op te richten. Het Platform kent een brede samenstelling van organisaties die bij het wonen in Almere zijn betrokken, zoals corporaties, woonconsumenten, cliëntenraden, huurders, zorginstellingen en ontwikkelaars. Daarmee brengt het Platform partijen samen die zich duurzaam aan de stad verbinden, en bijdragen aan de woonkwaliteiten van Almere. In zijn openingswoord benadrukte Duivesteijn van een breder gesprek. "De vraag hoe het wonen in Almere er in de toekomst uit moet zien, werd in het verleden alleen met institutionele partijen - met corporaties - besproken. Andere belangen, bijvoorbeeld die van zorginstellingen, cliëntenraden en huurderverenigingen, bleven buiten beeld. Deze organisaties hebben wél een belangrijke signaalfunctie, en moeten dus bij het maatschappelijk debat worden betrokken. Dat is uniek; we leven juist in een tijd waarin alleen de partijen die écht zaken doen om de tafel zitten."
Om de - zeer gevarieerde - expertise van de verschillende partijen optimaal te benutten, worden er werkgroepen ingesteld die zich richten op concrete thema's. Duivesteijn nodigde de deelnemers van het platform uit om zélf te komen met specifieke thema's. Welke onderwerpen zijn een verdiepingsslag waard?

Woonruimteverdeling

Na de opening dook het Platform direct de inhoud in. Prof. Dr. Hugo Priemus presenteerde de contouren van een nieuw Almeers model voor woonruimteverdeling. In het huidige systeem worden woningen toegewezen op basis van wachttijd; inkomenseisen en urgentie spelen geen rol van betekenis. Het college van Burgemeester en Wethouders en de Almeerse gemeenteraad hebben aangegeven dat er een efficiënter en rechtvaardiger systeem moet komen, en hebben Priemus uitgenodigd het bestaande model te evalueren, om op basis daarvan tot verbetering te komen.
Priemus pleit voor de `de Almeerse drieslag'; een systeem dat niet alleen uitgaat van inschrijfduur, maar dat meerdere toewijzingscriteria in het systeem betrekt. Hoe dat model precies vorm krijgt, is de komende maanden onderwerp van gesprek. Duivesteijn: "Dat het anders moet, is duidelijk. Maar hóe we het precies gaan inrichten en met welke nuances, daar moet over gesproken worden. Ik vind de `drieslag' van Priemus een interessante gedachte, maar het is niet in beton gegoten."

Vervolg

Het volgende overleg staat gepland in januari 2010. De woonruimteverdeling is dan opnieuw onderwerp van gesprek. In de tussenliggende periode buigt het Platform zich over het rapport van Priemus. Duivesteijn: "Het is goed dat wij alle relevante partijen in het Platform hebben weten te verenigen. In de komende weken kunnen zij, in samenspraak met hun achterban, hun eigen belangen identificeren; wat en hoe zou het wonen in Almere volgens hen moeten zijn?"