Bacheloropleidingen van Open Universiteit beste van Nederland

17/12/2009 14:22

Open Universiteit Nederland

De vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2010 concludeert dat de

bachelors Psychologie, Rechtsgeleerdheid, Informatica en Bedrijfskunde van de Open Universiteit, de beste Nederlandse universitaire bachelors in deze studierichtingen zijn. In oktober 2009 bleek al uit de resultaten van de Nationale Studenten Enqu(ee)te (NSE), dat de Open Universiteit over de gehele linie de op één na beste universiteit van Nederland is.

Toppers

Uit de vergelijking van dezelfde studierichtingen bij alle Nederlandse universiteiten, die de zojuist verschenen Keuzegids Universiteiten 2010 onder de loep neemt, blijkt dat vier van de zes wo-bacheloropleidingen van de Open Universiteit op de eerste plaats staan. Bovendien scoren ook de andere twee bachelors, Milieu-natuurwetenschappen en Algemene cultuurwetenschappen, goed. Op hoofdpunten die de opleidingskwaliteit betreffen, krijgen de bachelors een bovengemiddelde waardering. Onder deze punten vallen bijvoorbeeld inhoud en samenhang van het programma, de organisatie van de opleiding en de communicatie naar studenten.

Student centraal

De Open Universiteit is zeer tevreden met deze ranking. Collegevoorzitter Theo Bovens: 'Deze waardering is geweldig, zeker in het jaar waarin we ons 25-jarig bestaan vieren. De hoge ranking weerspiegelt ons streven de student centraal te stellen, in al onze activiteiten, met als resultaat topkwaliteit in onderwijs'.

Informatiebronnen

In de Bachelor Keuzegids zijn de studentoordelen uit de Nationale Studenten Enqu(ee)te (NSE) 2009 meegenomen, evenals de expertoordelen uit de VBI- of visitatierapporten, opgesteld voor de accreditatie van opleidingen. In deze rapporten worden twintig 'facetten' van de kwaliteit van opleidingen beoordeeld. Voor de Keuzegids zijn steeds vijf facetoordelen gebruikt, die te maken hebben met de vraag of het niveau van een opleiding voldoende is. De redactie van Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) stelt jaarlijks de Keuzegidsen Hoger Onderwijs samen.

Thuisuniversiteit

De Open Universiteit biedt afstandsonderwijs. Studenten volgen een bachelor- of masteropleiding, korte programma's of afzonderlijke cursussen. Inschrijven kan 365 dagen per jaar. Afgebakende studiejaren van 12 maanden, zoals de reguliere universiteiten hanteren, kent de OU niet. Er vinden geen colleges plaats; een student bepaalt plaats (bijv. thuis) en tempo van studie zelf. De student heeft toegang tot een digitale leeromgeving en kan gebruik maken van mentoraat, studiebegeleiding en faciliteiten van een studiecentrum in de buurt om bijv, tentamens af te leggen. Door haar onderwijsvorm is de Open Universiteit op bepaalde punten niet te vergelijken met de reguliere universiteiten.





http://www.ou.nl