Gemeente Abcoude


Afvalcijfers 2009: Nieuw beleid gemeente Abcoude succesvol

Minder huishoudelijk afval, minder grofvuil en een stijging van het aanbod in GFT. Dat zijn de concrete resultaten van het afvalbeleid dat gemeente Abcoude in 2008 invoerde. Dat blijkt uit een analyse van de afvalcijfers over afgelopen jaar. Deze resultaten sluiten nauw aan bij de doelstellingen die het college van burgemeester en wethouders hadden, het afval in de gemeente Abcoude moest groener en goedkoper worden verwerkt.

In totaal is er 563 ton minder huishoudelijk afval weggegooid. Op het totaal, dat in 2008 1933 ton bedroeg is dit rond de 30%; een zeer goede score. Ook de hoeveelheid ingezameld grofvuil daalde flink. In 2008 was dit nog 459 ton, in 2009 werd er 364 ton grofvuil weggebracht. Een daling van 95 ton. De hoeveelheid GFT groeide juist met 143 ton. Al deze cijfers betekenen een daling van de kosten en winst voor het milieu. Deze daling zien de inwoners van gemeente Abcoude terug in de afvalstoffenheffing. Deze zal volgend jaar lager zijn dan hij het afgelopen jaar was.

De veranderende cijfers zijn direct terug te voeren op het veranderde beleid. Veel van wat vroeger grofvuil was, wordt nu opgehaald door de kringloopwinkel. Een ander deel van de daling komt doordat de inwoners van Abcoude gestimuleerd zijn het grofvuil naar de gemeentewerf te brengen. Hier kan het afval gesorteerd worden weggegooid. Dat zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder grofvuil als restafval moet worden afgevoerd. Restafval is de duurste categorie afval op te verwerken. Een daling van het restafval betekent dus een daling van de kosten. Ook in de komende jaren zal de afvalstoffenheffing dalen. Dit komt door een gunstig contract dat de Afvalverwerking Utrecht heeft afgesloten met de partij die het restafval verwerkt. Al deze kostenbesparingen zijn uiteindelijk terug te voeren op een nieuwe kijk op afval. Afval wordt niet langer gezien als waardeloos, maar juist als een grondstof voor een nieuw productieproces.
---

17 december 2009