Gemeente Rotterdam

rotterdam steunt bid ryder cup 2018

17 december 2009 | Bestuursdienst | persbericht

Rotterdam heeft haar naam verbonden aan het Nederlandse bid voor de Ryder Cup 2018. De Ryder Cup is de tweejaarlijkse golfwedstrijd tussen de beste golfers van Europa en Amerika. Er komen gemiddeld 300.000 bezoekers op af.

Het eerste toernooi werd in 1927 in Amerika gehouden en daarna om de twee jaar in Groot-Brittannië dan wel de Verenigde Staten. Sinds 1979 is Groot-Brittannië uitgebreid naar het Europees continent. Dit maakte een einde aan de Amerikaanse dominantie in de ontmoetingen.

De laatste editie werd in 2008 gespeeld op Valhalla Golf Club in Kentucky en gewonnen door de Verenigde Staten. In 2010 vindt de strijd plaats op Celtic Manor, Wales, Groot Brittannië.

De beoogde baan waar de Ryder Cup, mocht Nederland het bid winnen, gehouden zou worden is The Dutch, gelegen in Spijk (gemeente Lingewaal). Met een vliegveld, haven en ruime voorzieningen in accommodaties, is Rotterdam geografisch gezien een logische koppeling aan het evenement. Daarnaast past de Ryder Cup binnen de ambities van de stad om haar imago als `City of Sports' verder te ontwikkelen naar Europees niveau en wereldniveau.

Wethouder Lamers: `Rotterdam is er trots op om een evenement van wereldklasse als de Ryder Cup naar de stad te halen. Het bid past uitstekend binnen het nieuwe sportbeleid van de gemeente Rotterdam en de ambities van het Olympisch Plan om grote evenementen te organiseren. Rotterdam maakt daarmee haar naam als Rotterdam City of Sports en Gateway to Europe meer dan waar.'

In augustus werd op het KLM Open al bekend gemaakt dat de Nederlandse Golf Federatie, golfbaan The Dutch, This is Golf en de PGA Holland zich gezamenlijk sterk gaan maken om een van de grootste sportevenementen van de wereld in 2018 naar Nederland te halen.

Oud-Burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten schaart zich als voorzitter van het Olympisch Vuur eveneens achter het bid. In de ambitie van Nederland om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen is de organisatie van grote sportevenementen voor dat bid belangrijk. Het Hollandbelgium Bid voor het WK Voetbal 2018 of 2022 en de Nederlandse Ryder Cup Bid dragen bij aan een sterkere positie van het Olympisch Vuur..