Menzis contracteert 26 ziekenhuizen met 'lastmeter'

17/12/2009 14:44

Menzis zorg en inkomen

Dinsdag riep de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) de ziekenhuizen op om de 'lastmeter' in te voeren, het meetinstrument voor psychosociale signalering en nazorg bij kankerpatiënten. Vanaf 1 januari koopt Menzis deze zorg al in bij 26 ziekenhuizen in Nederland. Menzis gaat de lastmeter bovendien komend jaar toevoegen aan TopZorg bij kankerbehandelingen.

Bijna veertig procent van de kankerpatiënten in Nederland geeft aan dat ze alle houvast kwijtraken op het moment dat ze de diagnose krijgen. Slechts tien procent krijgt echter hulp bij emotionele of praktische problemen vanwege kanker. "Deze essentiële vorm van aanvullende zorg is in het verleden zwaar onderbelicht geweest", vindt directeur Sandra Kloezen van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN). "Als BVN zijn we zeer verheugd dat de behoefte aan psychosociale zorg bij kanker in steeds meer ziekenhuizen structureel wordt gemeten. Dat gaat de ziekenhuizen ook stimuleren het aanbod van psychosociale zorg goed te organiseren."

Vragenlijst

De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop de patiënt zelf kan aangeven welke impact de diagnose kanker en de behandeling daarvan heeft op zijn/haar kwaliteit van leven. In deze vragenlijst kan de patient naast problemen op fysiek gebied ook klachten op psychisch, sociaal, praktisch en levensbeschouwelijk vlak aangeven, evenals de behoefte aan zorg. Een (oncologie)verpleegkundige of arts bespreekt de antwoorden met de patiënt en verwijst zo nodig door naar het maatschappelijk werk, een psycholoog, een fysiotherapeut, de thuiszorg of een andere hulpverlener.

Richtlijn

Tot op heden was er nog geen richtlijn voor deze belangrijke, aanvullende, vorm van zorg. Dankzij samenwerking van NFK met de Vereniging van Integrale Kankercentra en de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie is hij er nu. In de richtlijn wordt behandelaars aanbevolen de Lastmeter te gebruiken om de behoefte aan psychosociale zorg beter en op een systematische manier te kunnen vaststellen. Aanleiding hiervoor zijn de signalen dat kankerpatiënten behoefte hebben aan psychosociale zorg en het feit dat de psychosociale signalering een speerpunt is in het Nationaal Programma Kankerbestrijding.

www.lastmeter.nl

Het IKNO begeleidt veel ziekenhuizen bij de implementatie van psychosociale signalering en heeft de beveiligde website www.lastmeter.nl ontwikkeld. "Patiënten kunnen via deze website de lastmeter invullen, thuis, in het ziekenhuis of waar dan ook een computer met internet verbinding is. Ze kunnen de lastmeter printen, aan hun zorgverlener mailen en deze opslaan op een voor hun beschermd deel" vertelt Josette Hoekstra-Weebers, hoofd Ondersteunende Zorg van het IKNO. Ook Menzis wijdt een deel van zijn website aan deze nieuwe vorm van zorg: www.menzis.nl/ondersteuningbijkanker.

Voor een lijst met de gecontracteerde ziekenhuizen, zie bijlage (pdf).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.menzis.nl/ondersteuningbijkanker


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,