Siemens

Persbericht

0912.268

Den Haag, donderdag 17 december 2009

Record aan flarden

Siemens levert s werelds krachtigste 800-kV-HVDC-transformator aan China

Na succesvol verlopen acceptatietests zal Siemens Energy medio januari 2010 s werelds grootste en krachtigste 800-kV-convertertrafo leveren. De nieuwe recordtransformator uit de Siemens-fabriek in Neurenberg is bedoeld voor het momenteel nog in aanbouw zijnde HVDC-¬transmissietraject Xiangjiaba-Shanghai. Met een lengte van meer dan 2000 kilometer en een transmissievermogen van 6400 Megawatt (MW) is deze gelijkstroomverbinding op dit moment de krachtigste en langste ter wereld. De HVDC-verbinding, die in 2010 in bedrijf moet gaan, verbindt de centraal gelegen waterkrachtcentrales aan de Jinsha-rivier aan de bovenloop van de Yangtze met de aan de kust gelegen 'megacity' Sjanghai. Siemens zal voor het converter-station Fulong, nabij de waterkrachtcentrale Xiangjiaba, tien converter-trafos leveren, waarvan vijf in de 800-kV-uitvoering.

Dankzij onze jarenlange ervaring met de productie van converter-trafos en door innovatieve oplossingen in alle essentiële componenten zijn we erin geslaagd, het vermogen van onze HVDC-transformatoren met 25 procent te vergroten. Daarmee dragen onze transformatoren, die bij dit 800-kV-HVDC-project worden toegepast, bij aan de duurzame en efficiënte energievoorziening in China, aldus Udo Niehage, CEO van de divisie Power Transmission in de Siemens-sector Energy.

Bij de te leveren eenfasige 800-kV converter-trafo gaat het om de eerste van vijf te leveren transformatoren met een nominaal vermogen van 321 MVA en een transportgewicht van 380 ton. Met deze transformator zijn we op dit terrein uitgegroeid tot de beste. Onze hele productaanbod zal van de geïmplementeerde innovaties profiteren , aldus Jürgen Vinkenflügel, CEO van de businessunit Transformers in de Siemens-sector Energy. Bij deze hightech-trafo worden extreem zware eisen gesteld aan de isolatiesystemen. Zo hebben de beide doorvoeringen van de HVDC-trafo aan de klepzijde op grond van de vereiste isolatieafstanden een lengte van circa 16 meter. Daarnaast brengen de door de transporteurs verlangde afmetingen en het transportgewicht van de transformatoren een ware logistieke acrobatiek met zich mee: bijvoorbeeld het transport over zee met een speciaal heavy load-zeeschip van Antwerpen naar Shanghai. Voor de State Grid Corporation of China (SGCC), de latere exploitant en met een miljard klanten 's werelds grootste elektriciteitstransmissie- en distributiebedrijf, vormen de HVDC-systemen de ruggengraat van het elektriciteits¬netwerk.

Energie-ëfficiënte transmissietechniek op het gebied van hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) is onderdeel van het Siemens-milieuportfolio, waarmee de onderneming in het boekjaar 2009 een omzet van circa EUR 23 miljard realiseerde. Dat maakt Siemens wereldwijd tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie. In dezelfde periode hebben onze klanten hun CO2-uitstoot met behulp van onze producten en oplossingen met maar liefst 210 miljoen ton teruggedrongen.

Klik hier om beeldmateriaal te downloaden.

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com