Gemeente Alphen aan den Rijn

ISV-aanpak levert resultaat op en krijgt vervolg

In de vijf ISV-wijken is het aantal actieve bewoners toegenomen, de sociale samenhang verbeterd en minder verloedering. Dit blijkt uit een evaluatie van de ISV-aanpak. Dat wil niet zeggen dat alle problemen zijn opgelost. Gemeente, wonenCentraal en de politie willen de komende jaren flink blijven investeren in deze wijken.

Evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat de ISV-aanpak over de gehele breedte resultaat heeft opgeleverd. Dit werd al tijdens het ISV-congres in april jl. geconstateerd, maar is nu bevestigd met feiten en cijfers. De Stromenbuurt is de buurt die het meest vooruit is gegaan. De sociale veiligheid is toegenomen en de bewoners zijn tevreden over de voorzieningen in de wijk. Het Groene Dorp is vooruit gegaan op sociale veiligheid en samenhang, maar scoort nog hoog op verloedering van de openbare ruimte. In de Edelstenen- en Planetenbuurt is de sociale veiligheid en het percentage actieve bewoners toegenomen, maar blijft het beeld op het gebied van sociale samenhang en jongerenproblematiek zorgelijk. In de Zeeheldenbuurt is het percentage actieve bewoners hoog, maar is blijvende aandacht voor eenzaamheid en het verbeteren van de sociale samenhang nodig.

ISV-III
Omdat niet alle problemen zijn opgelost, bestaat de kans dat de buurten weer terugvallen als de inspanningen niet worden doorgezet. Uit de leefbaarometer van het ministerie van VROM blijkt dat de vijf buurten nog steeds de meest kwetsbare buurten in Alphen aan den Rijn zijn. Ook de belangrijkste ISV-partners, wonenCentraal en de politie, geven aan dat een derde ISV-periode noodzakelijk is. Zij hebben de intentie uitgesproken de hechte samenwerking van de afgelopen jaren door te zetten.

Vervolg
Het ministerie van VROM heeft een subsidiebedrag van 1 miljoen voor Alphen aan den Rijn gereserveerd voor een eventuele derde ISV-periode. Voorwaarde is dat de gemeente minimaal hetzelfde bedrag aan eigen middelen inzet. Aan deze voorwaarde wordt ruimschoots voldaan. Er is namelijk een bedrag van 1,7 miljoen voor de jaren 2010 2014 gereserveerd. wonenCentraal wil in deze periode ruim 1,6 miljoen investeren in leefbaarheidsprojecten en ruim 20 miljoen in leefbaarheid, nieuwbouw, onderhoud en renovatie van woningen. Daarnaast stelt de provincie Zuid-Holland 1,1 miljoen beschikbaar voor fysieke projecten in de wijken.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen