Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Personeel bij overheid en onderwijs wordt meer divers

17 december 2009

De afgelopen zes jaar werden er ieder jaar meer vrouwen dan mannen bij overheid en onderwijs aangenomen. Het totale aantal mensen dat bij de overheid en in het onderwijs werkt is ieder jaar afgenomen ten opzichte van het totale aantal werkenden. Hun aandeel is verminderd van 12% tot 11,4%. Dat staat in de publicatie Kerngegevens Overheid en Onderwijs 2008, die minister Ter Horst aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De publicatie bevat de belangrijkste statistische gegevens over de afgelopen zes jaar van de bijna één miljoen mensen die werkzaam zijn bij overheid en onderwijs.

Enkele andere bevindingen in de publicatie zijn:
* Er is sprake van een voortschrijdende schaalvergroting binnen overheid en onderwijs. De afgelopen zes jaar nam het aantal werkgevers binnen de veertien overheidssectoren met bijna 20% af.
* Overheid en onderwijs hebben meer 50 plussers in dienst dan niet-overheidswerkgevers. Bij overheid en onderwijs is hun aandeel 35% en bij niet- overheidswerkgevers 24%.
* Het aandeel niet-westerse allochtonen dat bij overheid en onderwijs werkzaam is, is de afgelopen zes jaar met 15% gestegen.
* De hedendaagse werknemer die bij overheid en onderwijs met FPU, FLO of Ouderdomspensioen zijn werkzame leven beëindigt, is in vergelijking met 2003 gemiddeld meer dan een jaar ouder, namelijk 61 jaar in plaats van 60 jaar.
* Het aantal personen dat bij overheid en onderwijs vanwege WAO of WIA aan de kant staat, is sinds 2003 met ruim 20.000 personen afgenomen.