Provincie Noord-Holland

Rijksbijdrage Westfrisiaweg meer dan verdubbeld

17 december 2009 - Nieuwsartikel

Een meerderheid van de Tweede Kamer gelooft in de plannen voor de N23 Westfrisiaweg. Dat blijkt uit de behandeling van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) op 14 december.

Een amendement van het CDA en de PvdA heeft geleid tot een extra rijksbijdrage van 22 miljoen euro. Het bedrag komt bovenop de 13 miljoen euro die de minister zelf al beschikbaar stelde voor het Noord-Hollandse deel van de N23 van Alkmaar naar Zwolle.

Dat is een substantiële bijdrage vanuit Den Haag, die bovendien geldt als de eerste kraal in de zogenoemde kralenbenadering van de minister voor de financiering van de N23. De eerste bijdrage van 35 miljoen euro is bestemd voor de aansluiting van de tracédelen van de Westfrisiaweg op de A7. De totale kosten van het Noord-Hollandse deel van Alkmaar tot Enkhuizen bedragen ⬠350 miljoen euro, waarvan ⬠170 miljoen al door regionale partijen bij elkaar is gebracht. De regio en de provincie maken zich er bij de minister hard voor dat ook het resterende bedrag van ⬠145 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld door het Rijk.

De verwachting is dat in het voorjaar de Realisatieovereenkomst wordt getekend. Deze overeenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden en Provinciale Staten.

---