Belgische Federale Overheid


*

Politie waarschuwt voor fraude op sociale netwerksites

Datum: 17 december 2009

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de Federale Politie wil waarschuwen voor een trend op de sociale netwerksite Facebook. Meer en meer worden groepen opgericht waarin de groepsbeheerder allerhande mooie beloften doet aan de leden. Sommige groepen beweren een woning te verloten, bij andere gaat het om exclusieve sportwagens.

Bij dit soort aanlokkelijke voorstellen is het van belang om u af te vragen of het niet te mooi is om waar te zijn. Meestal gaat het om fraude.

Er zijn twee soorten risico's aan verbonden: er is de schending van de privacy en het financiële nadeel. De schending van uw privacy gebeurt doordat u lid wordt van groepen of netwerken op Facebook waardoor vreemden inzage hebben in de persoonlijke informatie die u via uw persoonlijk profiel ter beschikking stelt. Het financiële nadeel bestaat erin dat de groepsbeheerder u loterijtickets kan aanbieden tegen betaling terwijl hij u de indruk geeft dat u door dat lot kans maakt om een onwaarschijnlijk grote prijs te winnen zoals een exotische villa of een mooie sportwagen.

Op de website van de Federale Politie geeft de FCCU enkele eenvoudige tips om u te helpen deze buitenkansjes te beoordelen.

Werd u zelf het slachtoffer van een misdrijf, leg dan klacht neer bij uw lokale politie. Wanneer u op het internet verdachte zaken opmerkt, dan kunt deze melden via www.ecops.be