Belgische Federale Overheid


*

Buitenlandse onderdanen in de EU in 2008

Datum: 17 december 2009

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Migrant op 18 december 2009 geeft Eurostat (Statistisch bureau van de Europese Unie) een overzicht van de buitenlandse onderdanen in de Europese Unie.

Meer dan een derde van de buitenlandse onderdanen komen uit een andere lidstaat

In 2008 telde de Europese Unie 30,8 miljoen buitenlandse onderdanen. Dit betekende 6,2 % van de hele bevolking. Meer dan een derde hiervan (11,3 miljoen) waren onderdanen van een andere lidstaat. De anderen waren onderdanen van derde landen:

* 6 miljoen van een Europees land buiten de EU
* 4,7 miljoen van Afrika

* 3,7 miljoen van Azië

* 3,2 miljoen van Amerika

Heel verschillende situaties van land tot land

In 2008 vond men het grootste aantal buitenlandse onderdanen in Duitsland (7,3 miljoen), daarna in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Meer dan 75 % van de buitenlandse onderdanen van de Europese Unie verbleven in deze lidstaten.
De afkomst van de bevolking van buitenlandse onderdanen was heel verschillend volgens de lidstaten. Hetzelfde geldt voor het aandeel van buitenlandse onderdanen: 43 % in Luxemburg en slechts 0,1 % in Roemenië.

En in België?

In België bestond 9,1 % van de hele bevolking uit buitenlandse onderdanen. Het ging voornamelijk om Italianen (17,4 % van de buitenlanders in België), gevolgd door Fransen (13,4 %) en Nederlanders (12,7 %).

Meer informatie over deze statistieken vindt u in het perscommuniqué van Eurostat (PDF, 3 p. - 137 kB) FREN