Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Huisartsenactie dupeert patiënt

17 december 2009

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt het onbegrijpelijk dat de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft besloten om vanaf 1 januari patiënten voor een herhaalrecept terug te verwijzen naar de specialist die het medicijn heeft voorgeschreven.

Voor patiënten betekent de maatregel van de huisartsen een verdere achteruitgang van de afstemming tussen de zorg in het ziekenhuis en de zorg dichtbij huis. De patiënt is juist gebaat bij een betere afstemming tussen beide beroepsgroepen, en wordt door deze maatregel hard getroffen.

De NPCF vraagt zich af in hoeverre de maatregel van de LHV op draagvlak kan rekenen onder de huisartsen. Marjolein de Booys, manager bij de NPCF zegt zich 'niet voor te kunnen stellen dat huisartsen chronisch zieken en kwetsbare ouderen terug gaan sturen naar de specialist in dit winterse weer. Zodra blijkt dat huisartsen daadwerkelijk overgaan tot deze maatregel, zullen wij direct ons meldpunt openstellen om klachten hierover te inventariseren.'