Erasmusprijs 2010 - De toekomst van de Europese klassieke muziek 17/12/2009 15:14

PR Newswire

AMSTERDAM, December 17 /PRNewswire/ --

- Erasmusprijs 2010 toegekend aan Jose Antonio Abreu

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2010 toegekend aan Jose Antonio Abreu, oprichter en directeur van El Sistema (Venezuela).

De Erasmusprijs 2010 heeft als thema "de toekomst van de Europese klassieke muziek". De prijs wordt toegekend aan Jose Antonio Abreu vanwege zijn inspanningen om een grote groep jonge mensen te betrekken in het maken van muziek. Hiermee wordt hun inspiratie en een nieuwe sociale omgeving geboden. El Sistema is het nationale netwerk van orkesten van kinderen en jonge musici in Venezuela. Deze organisatie, oorspronkelijk 'sociale actie voor muziek' genoemd, is een belangrijke factor geworden in het opleiden van professionele musici en heeft wereldwijd bijgedragen aan het creëren van een nieuw publiek voor klassieke muziek.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 150.000.

De prijsuitreiking vindt plaats op 7 oktober 2010 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Het Concertgebouw heeft het Teresa Carreño Jeugd Orkest, deel uitmakend van El Sistema, in dit kader uitgenodigd voor een concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw en voor een educatieproject.

Mededeling voor de redactie: dit persbericht is te vinden op http://www.erasmusprijs.org

http://www.fesnojiv.gob.ve

Informatie: Dr Max Sparreboom, Stichting Praemium Erasmianum, T +31-(0)20-6752753, F +31-(0)20-6752231, E spe@erasmusprijs.org






-