Provincie Noord-Holland

Provincie maakt N241 en N243 veiliger

17 december 2009 - Nieuwsartikel

De herinrichting van de N241 en de N243 wordt verder uitgewerkt. Dat hebben Gedeputeerde Staten op 15 december besloten.

De N241 is de provinciale weg tussen Schagen en Verlaat. De N243 is de Noordervaart in de gemeenten Schermer en Beemster. Het doortrekken van de N240 en herinrichting van de N239 in Medemblik wordt voorlopig niet uitgevoerd.

N241
De N241 wordt tussen de N242 bij Verlaat en de N248 ten noorden van Schagen verbreed van 6,0 meter naar 8,30 meter. Ook het fietspad wordt verbreed van circa 2,5 naar 3.5 meter. Op de belangrijke kruispunten komt een rotonde: Zuiderweg, Haringhuizerweg en Rijdersstraat. Op de overige kruispunten wordt een aparte linksafstrook aangelegd in combinatie met een veilige oversteek voor het langzaam verkeer. Op het hele tracé wordt tevens een inhaalverbod ingesteld met uitzondering van het inhalen van het landbouwverkeer. In het plan is een tunnel ter hoogte van De Nes opgenomen voor langzaam verkeer. Deze tunnel wordt door de gemeente Schagen, met provinciale subsidie, betaald. In het oorspronkelijk herinrichtingsplan van de N241 was een parallelweg opgenomen. Deze variant is echter te kostbaar gebleken.

N243
De N243 blijft een zogenaamde gebiedsontsluitingsweg van 80 km/h. De westelijke bebouwde komgrens van Stompetoren wordt op verzoek van de gemeente Schermer verplaatst naar de westzijde van de afslag naar het gemeentehuis. Binnen die bebouwde kom mag 50km/h worden gereden. Tevens zal de weg op dat deel zo worden ingericht dat voor elke weggebruiker duidelijk is dat men zich binnen de bebouwde kom bevindt. Op de kruispunten met de Zuidervaart, de Oterlekerweg, de Rustenburgerweg en de Westdijk komen rotondes. De verkeerslichten op de Molendijk en de Jisperweg worden gehandhaafd. Over de hele lengte van het tracé tussen Alkmaar en de Middenweg in de Beemster wordt het asfalt verbreed maar de rijbaan visueel versmald door het aanbrengen van een dubbele streep in het midden van de weg(asmarkering). Er komt een inhaalverbod met uitzondering van het inhalen van landbouwverkeer. Verder wordt de berm tussen de weg en het fietspad én het fietspad zelf verbreed.
De aansluiting van ât Zuidje op de N243 wordt opgeheven. Daarvoor komt een tunnel voor het langzaam verkeer terug.

Planning
De feitelijke realisatie van beide projecten is nog afhankelijk van de financiële bijdragen van de betrokken gemeenten en het hoogheemraadschap. Hierover zal op korte termijn bestuurlijk overleg gaan plaatsvinden. Ook zullen Provinciale Staten in een later stadium, zodra de exacte kosten en ruimtelijke gevolgen in beeld zijn gebracht, nog een definitief besluit nemen over het beschikbaar stellen van een realisatiekrediet. De ontwerpen zullen begin 2010 in een tweetal inloopavonden aan belangstellenden worden getoond.

N239/N240 Medemblik
Provinciale Staten hebben in de Tweede Investeringsimpuls in totaal 42,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor drie projecten:
* Herinrichting N241 (Schagen, Niedorp)

* Herinrichting N243 (Schermer, Beemster)
* Herinrichting N239 en doortrekken N240 (Medemblik)

Omdat dit bedrag ontoereikend is om alle drie de projecten uit te voeren, hebben GS een keuze moeten maken. Op basis van verkeersveiligheid is de urgentie om de N241 en N243 aan te pakken groter. Daarnaast heeft de gemeente Wieringermeer aangegeven dat het doortrekken van de Markerwaardweg (N240) vooralsnog niet kan rekenen op bestuurlijke instemming van deze gemeente, omdat men vreest dat door de verkeerstoename een verkeersonveilige situatie ontstaat op het vervolg van de N240 tot aan Wieringerwerf.
GS zal binnen 5 jaar alsnog een definitief besluit nemen met betrekking tot de N240.

---