Gemeente Alkmaar


Actueel top

Kees Wieringa wordt de directeur/bestuurder van YXIE.

Alkmaar, 17 december 2009

---

YXIE is het nieuwe cultuurpodium voor woord, beeld en geluid geïnspireerd op het gedachtegoed van Lucebert, dat in 2013 haar deuren opent in Alkmaar.

Het wordt een dynamische ontmoetingsplek waar kwaliteitsfilm, vernieuwend theater, eigentijdse muziek, poëzie en actuele beeldende kunst elkaar uitdagen en versterken. YXIE wordt gevestigd op het Doelenveld in het centrum van Alkmaar, in een ensemble van historische gebouwen en de nieuwbouw paviljoens van Claus en Kaan Architecten.*

YXIE komt voort uit de vruchtbare samenwerking tussen de Alkmaarse broedplaats voor film en podium Provadja, de Stichting Lucebert en de Gemeente Alkmaar.

Kees Wieringa is landelijk en internationaal bekend als veelzijdig producent, componist, musicus en programmamaker. Grote bekendheid heeft hij gekregen met het uitvoeren van muziek van de Bergense componist Simeon ten Holt en het ontdekken van de Stijl-muziek van Jakob van Domselaer. Hij is daarnaast artistiek leider van het Mijzen Festival, het Productiehuis 2Kusten, componeerde de Opera Drebbel (2008) en is de drijvende kracht achter platenlabel/theaterplatform Do Foundation.

Kees Wieringa staat bekend om zijn energieke en ambitieuze aanpak die prachtig aansluit bij de uitgangspunten van het nieuwe YXIE. Ook heeft hij bewezen een groot draagvlak voor kunst te kunnen genereren. `Kunst staat midden in de maatschappij en heeft die ook nodig'. Vandaar dat de Stichting YXIE alle vertrouwen heeft in zijn aanpak om YXIE te laten wortelen in de Alkmaarse samenleving en ver daar buiten. Wieringa: `YXIE wordt een permanent festival van actuele kunst en cultuur'.

Stichting YXIE benoemt per 2010 Kees Wieringa als directeur bestuurder van YXIE en Stichting Provadja benoemt hem tevens als directeur van Provadja.

Als directeur/bestuurder van YXIE zijn de werkzaamheden van de heer Wieringa samengevat:

* De artistieke, zakelijke en organisatorische opzet van het nieuwe cultuurpodium YXIE;

* Toezien op de kwaliteit en bruikbaarheid van de huisvesting in het bouwproces, in coproductie met de gemeente Alkmaar;
* Leiding geven aan de transitie van Provadja naar YXIE;
* Leiding geven aan het Film en Podium Provadja met reguliere programmering film, theater en muziek.


* Tot 3 januari 2010 is er in het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling gewijd aan de opzet en nieuwbouwplannen van YXIE. Laatste wijziging: 17 december 2009