European Parliament

Een windturbine ©BELGA_AFP_DDP_MICHAEL URBAN

Wat zal Kopenhagen opleveren?

Vanaf 7 december zullen alle ogen op Kopenhagen zijn gericht, waar de machtigen der aarde zullen probleem om tot een overeenkomst voor de aanpak van klimaatverandering te komen. Een EP-delegatie zal hen aansporen om een ambitieuze, bindende overeenkomst te bereiken. De EU keurde al het "20/20/20 klimaatpakket" goed, en beloofde om de CO2-uitstoot met 30% te verlagen als geïndustrialiseerde landen volgen. Het pakket energie-efficiëntie moet aan dezelfde doelstellingen bijdragen.

De financiering van de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, technologieoverdracht en emissiehandel: dergelijke kwesties zullen tijdens de klimaatconferentie op tafel liggen. Zullen de ontwikkelde landen hun beloften in juridisch bindende verplichtingen omzetten en zullen de opkomende economieën hun verantwoordelijkheden nemen?

In december 2008 gaf het Parlement zijn steun aan het klimaatpakket van de EU dat probeert ervoor te zorgen dat de EU zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen zal bereiken: 20% vermindering van broeikasgasemissies, 20% verbetering van energie-efficiency, en een aandeel van 20% voor duurzame energie in het totale energieverbruik van de EU tegen 2020. De doelstelling van het pakket energie-efficiëntie is om de beleidsmakers en marktpartijen van de EU te mobiliseren om gebouwen, toestellen, transportmiddelen en energiesystemen zuiniger te maken.

In een resolutie die vorige week werd goedgekeurd, riep het Parlement de regeringsleiders van de EU op om van dit verzoek een prioriteit te maken en politiek leiderschap aan de dag te leggen. Het EP riep ook op om tot een ambitieus en bindend akkoord te komen met emissiereductiedoelen voor ontwikkelde en ontwikkelingslanden, financieringsverplichtingen en sancties voor niet-naleving.

Het Parlement vraagt ook dat er in de ontwikkelde landen collectieve beperkingen van de emissies van broeikasgassen worden bereikt die in 2020 bij de hogere waarden van het traject van 25-40% liggen (vergeleken met 1990) en een langetermijndoelstelling van tenminste 80% in 2050 (ten opzichte van 1990).

Opkomende economieën zoals China, India en Brazilië moeten zich verplichten tot doelstellingen die vergelijkbaar zijn met die van de geïndustrialiseerde landen door als groep de groei van hun emissies te beperken tot 15-30 % onder het "gewone" niveau.

Lees verder om meer over de ambitieuze doelstellingen van het EP te weten te komen. In een interview schetst de voorzitter van de milieucommissie en leider van de delegatie naar de conferentie, Jo Leinen, de verwachtingen voor de aanstaande Klimaatconferentie. Dit dossier zal regelmatig worden vernieuwd met nieuws uit Kopenhagen.