GroenLinks
Zet definitieve streep door vliegveld Twente

Er moet een alternatieve bestemming komen voor het Vliegveld Twente. Dat zeggen de kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks) en Emile Roemer (SP). "Nu de Provinciale Staten van Overijssel tegen het plan voor vliegveld Twente hebben gestemd, moet het kabinet de regio vragen alternatieve bestemmingen voor het luchthaventerrein uit te werken."

Zo'n alternatief plan kreeg tot nu toe nooit een kans omdat het kabinet de voorkeur gaf aan een luchthaven. Daarmee sprak minister Eurlings voor zijn beurt, aldus de Kamerleden.

Draagvlak
Het kabinet stelde altijd dat regionaal draagvlak een voorwaarde is voor de doorstart van de luchthaven. Nadat enkele gemeenten tegen stemden en Provinciale Staten dat gisteren ook heeft gedaan, is er van dat draagvlak niets over. Even exploitant is er evenmin. De plannen van lokale organisaties en bedrijven om het voormalige luchthaventerrein zorg, wonen, recreëren, groen en werk te combineren, kunnen nu eindelijk een eerlijke kans krijgen.

Verlieslijdend
Omdat de luchtvaartsector zwaar in de min zit en het kabinet ambitieuze doelstellingen rond het terugdringen van de uitstoot van CO2 heeft, is het creëren van extra luchthavencapaciteit sowieso niet verstandig. Daarnaast ligt op zestig kilometer van Twente nu al de luchthaven van Münster. Een luchthaven bij Twente zou daardoor vrijwel zeker zwaar verlies lijden.

Debat
GroenLinks en de SP vragen vandaag om een brief van de regering naar aanleiding van de ontstane situatie en een debat snel na het kerstreces.

Ineke van Gent
Emile Roemer