Gemeente Uithoorn

Nieuwe woonkansen via De Woonversnelling

17 december 2009
Wie toe is aan een volgende stap in z'n wooncarriere en een woning leeg achterlaat, krijgt extra kansen. De corporaties Eigen Haard, Ymere en Woongroep Holland starten met De Woonversnelling, een vervolg op het eerdere succesvolle experiment in 2007.

Hierbij worden woningen niet op basis van woonduur verdeeld, maar via een loting met gelijke kansen. Nieuw is dat Eigen Haard nu ook meedoet. Meedoen kan vanaf 8 december via www.dewoonversnelling.nl. In WoningNet Magazine verschijnen de eerste woningen op 17 december.

logo: de woonversnelling

De drie corporaties stellen samen 700 woningen beschikbaar. Het experiment loopt tot december 2010. Iedereen die een woning leeg achterlaat in de stadsregio Amsterdam mag meedoen. Meer criteria zijn er niet, buiten de eisen die altijd al gelden voor de toewijzing van sociale huurwoningen. Het gaat hierbij om woningen in Haarlemmermeer, Amstelveen, Uithoorn en Amsterdam. Woningzoekenden kunnen elke twee weken maximaal drie keer meedoen aan De Woonversnelling. Daarnaast mag men ook maximaal drie keer op de gewone manier meedingen naar een woning. Meedingen kan volgens de gebruikelijke manier via de site of het magazine van WoningNet, maar ook rechtstreeks via www.dewoonversnelling.nl. Om mee te mogen doen, maakt het niet uit wie de eigenaar is van de woning die men leeg achterlaat.

Meer beweging in woningmarkt

Mensen blijven nu vaak lang in hun huis wonen, omdat ze nog niet genoeg woonduur hebben opgebouwd. Via De Woonversnelling kunnen mensen sneller verhuizen. En zo komen er meer woningen vrij, vaak ook voor starters. Het experiment is bedoeld om meer beweging te krijgen in de woningmarkt.

Resultaten eerste experiment smaakt naar meer

Onderzoeksbureau Rigo evalueerde in 2008 de eerste proef van De Woonversnelling. Woningzoekenden die slaagden via De Woonversnelling hadden inderdaad een kortere woonduur dan mensen die een woning kregen toegewezen via het reguliere systeem. Manager innovatie Jeroen Frissen van Ymere concludeert: "Het is vooral een psychologisch proces. Mensen die in het reguliere systeem nog een paar jaar zouden wachten, kunnen met De Woonversnelling al echt meedingen. Dat bevordert de doorstroming." Dat blijkt ook uit de resultaten: kandidaten van De Woonversnelling weigeren een woning minder vaak dan in het reguliere systeem.

foto: advertentie de woonversnelling
^