Unicef


Hevien blijft hier!

Het elfjarige meisje Hevien heeft een asielvergunning gekregen. De basisschool van Hevien, Defence for Children en het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt hebben van 21 tot 24 september 2009 actie voor haar gevoerd om te voorkomen dat zij zou worden uitgezet.

17 december 2009, Den Haag

Hevien is een meisje dat in Nederland is geboren, haar ouders zijn vanuit Syrië hierheen gevlucht. Er is voor haar actie gevoerd omdat zij geen vergunning kreeg nadat ze met haar zieke moeder naar het buitenland moest voor behandeling.

Schending van de kinderrechten

Wanneer Hevien uitgezet zou worden naar een voor haar onbekend land schendt de Nederlandse overheid haar kinderrechten, aldus Defence for Children. Nederland moet volgens het Verdrag voor de Rechten van het Kind bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, en de overheid gaat hieraan voorbij wanneer zij Hevien geen verblijfsvergunning zou verstrekken.

Hevien viert feest; zij mag in Nederland blijven. Duizenden andere kinderen leven echter nog in grote onzekerheid. De situatie waar Hevien zich in bevond weerspiegelt een situatie waarin veel kinderen in Nederland zich bevinden. In veel procedures met asielzoekers wordt geen enkele aandacht besteed aan hun rechten. Kinderen mogen normaal gesproken na vijf jaar een vergunning aanvragen omdat zij al zo lang in Nederland zijn, dat ze niet meer schadeloos kunnen worden uitgezet.