FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten in actie tegen uitbuiting Poolse werknemers Beusmeat

FNV Bondgenoten heeft vanochtend actie gevoerd bij het vleesverwerkingsbedrijf Beusmeat in Leek. Het bedrijf betaalt zijn Poolse uitzendkrachten veel minder dan zijn Nederlandse vaste krachten. Beusmeat houdt zich daarmee niet aan de cao die voor het bedrijf geldt.

De Polen lopen hierdoor veel geld mis: de schade kan oplopen tot EUR4000 ,- per jaar per werknemer. Ook het uitzendbedrijf Friesenpersoneel, dat de Poolse krachten levert aan Beusmeat, gaat in de fout.

Bestuurder Janwillem Compaijen van FNV Bondgenoten: "Wat Beusmeat en Friesenpersoneel doen, is je reinste uitbuiting en kan niet door beugel. Wij willen dat de Polen hetzelfde krijgen als hun Nederlandse collega's, nu, in de toekomst, maar ook met terugwerkende kracht."

De bond heeft vanochtend vroeg aan de poort alle werknemers van Beusmeat geïnformeerd over de misstanden waar hun werkgever zich schuldig aan maakt. De Polen werden opgeroepen om hun salarisstroken door de bond te laten controleren.
Compaijen: "De Polen krijgen onder het wettelijk minimumloon betaald, terwijl de lonen uit de cao Vlees van toepassing moeten zijn. Daarom heb ik ook de Arbeidsinspectie ingelicht over de praktijken van Beusmeat en Friesenpersoneel."

Onder de noemer "Gewoon Goed Werk" zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het wettelijk minimumloon verdienen, flexwerk moet beperkt worden tot "ziek en piek" en de CAO dient fatsoenlijk te worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken o.a. in de schoonmaak, vleesverwerking, post, de agrarische sector, uitzendbranche, supermarkten en de taxisector.