Gemeente Lopik

Besluiten Raadsvergadering Datum: 15 december 2009 GEMEENTE
LOPIK
Na de vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Lopik worden de belangrijkste besluiten en bespreekpunten toegelicht via een persbericht. P
Beleid aanpak permanente bewoning recreatieverblijven vastgesteld E
De gemeenteraad heeft ingestemd met het beleid om permanente bewoning van recreatieverblijven aan te pakken. De peildatum 30 november 2009 is R het omslagmoment van `passief gedogen' naar `actief handhaven'. Voor huidige bewoners komt een overgangsregeling. Zij zullen allemaal individueel worden benaderd in het eerste kwartaal van 2010 om hen te S informeren over het nieuwe beleid en de persoonlijke consequenties. De raad heeft 38.888,- beschikbaar gesteld voor het afhandelen van aanvragen om ontheffingen en persoonsgebonden gedoogbeschikkingen. B
In de gemeente Lopik staan op verschillende plaatsen recreatieverblijven. Met recreatieverblijf wordt bedoeld: een verblijf op een perceel dat een recreatieve E bestemming heeft in het bestemmingsplan. Dit kan zowel een recreatiewoning, stacaravan als een andersoortig verblijf zijn. Op 23 september 2008 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van een inventarisatie op recreatieterreinen Klein Scheveningen, De Loef en De Boeg. R Hieruit is gebleken dat er op De Loef en De Boeg op vrij grote schaal sprake is van permanente bewoning van recreatieverblijven. Ook is op grote schaal sprake van overtredingen van de bouwregelgeving. Uit globale inventarisaties van overige recreatieterreinen in de gemeente Lopik is gebleken dat daar in I wisselende mate sprake is van permanente bewoning en andere overtredingen. Dit is op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan en dus onrechtmatig.

Wat is permanente bewoning C Er is sprake van permanente, en dus onrechtmatige bewoning als het woon- gebruik in strijd is met de voorschriften van de recreatieve bestemming. Hierbij gaat het niet om de duur van het strijdig gebruik, maar om de strijdigheid van de activiteit met de geldende planvoorschriften: het hebben van het feitelijk H hoofdverblijf in het recreatieverblijf. Om te voldoen aan de bestemmingsplanvoor- schriften moet de gebruiker van het recreatieverblijf in ieder geval elders een hoofd(woon)verblijf hebben. Daarnaast moet dat hoofd(woon)verblijf ook daad- werkelijk geschikt zijn voor permanente bewoning en tenminste bestaan uit een T keuken, woon-, was- en slaapgelegenheid. Daarbij mag het niet gaan om een zogenaamd postadres dan wel een papieren adres. Het hoofd(woon)-verblijf is een feitelijke thuishaven, dat fungeert als het centrum van zijn of haar sociale en maatschappelijke activiteiten.

Uit contacten met bewoners blijkt dat men veelal denkt dat een afwezigheid van Postbus 50 twee aaneengesloten weken per jaar betekent dat er geen sprake is van 3410 CB LOPIK
permanente bewoning van een recreatieverblijf. Dit klopt niet. Het feit dat Raadhuisplein 1
Tel : (0348) 55 99 55
Fax: (0348) 55 15 88
E-mail:
gemeente@lopik.nl





bewoners twee aaneengesloten weken niet op het recreatiepark verblijven, sluit namelijk niet uit dat er sprake is van permanente bewoning.

De minister van VROM heeft de gemeenten opgeroepen handhavend op te treden. Daarnaast moeten gemeenten voor 1 januari 2010 duidelijkheid verschaffen aan bewoners die al vóór 31 oktober 2003 permanent in een recreatieverblijf wonen.

Vastgesteld beleid
In de nota `Beleid permanente bewoning recreatieverblijven' is de aanpak van zowel bestaande als toekomstige gevallen van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven vastgelegd. In het beleid is weergegeven hoe in de gemeente Lopik wordt omgegaan met gevallen van permanente bewoning van recreatie- verblijven. Er wordt voor alle recreatieverblijven op campings en recreatieparken in de gemeente hetzelfde beleid gevoerd voor de aanpak van permanente bewoning. Naast de recreatieverblijven op de verschillende recreatieterreinen kent de gemeente een aantal op zichzelf staande recreatiewoningen in het buitengebied. Ook op deze recreatiewoningen, die in het bestemmingsplan als zodanig zijn bestemd, is het beleid van toepassing. Indien in de toekomst een nieuw recreatieterrein wordt gerealiseerd, is het beleid ook hierop van toepassing.

De raad heeft op 14 december 2004 besloten dat er geen sprake zal zijn van legalisatie van permanente bewoning door middel van het wijzigen van het bestemmingsplan. Omdat permanente bewoning niet is toegestaan, dient in beginsel handhavend te worden opgetreden. Er zijn drie mogelijkheden om de overtreding (op termijn) te laten beëindigen:

1. het verlenen van een persoonsgebonden ontheffing;
2. het verlenen van een persoonsgebonden gedoogbeschikking;
3. direct handhavend optreden.

De mogelijkheid tot het verlenen van een persoonsgebonden ontheffing is wettelijk vastgelegd. Als de aanvrager aan alle voorwaarden voor de verstrekking van een persoonsgebonden ontheffing voldoet, zal deze worden verleend.

Overgangsregeling huidige bewoners
Er wordt ten aanzien van de overige bestaande gevallen van permanente bewo- ning in de gemeente Lopik zoveel mogelijk een oplossing gezocht in de vorm van een overgangsregeling door het verstrekken van persoonsgebonden gedoog- beschikkingen onder voorwaarden. Dit kan worden beschouwd als een vorm van uitgestelde handhaving. Er zal, gezien het persoonsgebonden karakter van de overgangsregeling, op termijn een einde komen aan de bestaande gevallen van permanente bewoning die voor de regeling in aanmerking komen. Tegen nieuwe gevallen die na de peildatum voor persoonsgebonden gedoogbeschikkingen ontstaan en tegen gevallen die niet onder de overgangsregeling (kunnen) vallen, zal handhavend worden opgetreden. Verwacht wordt dat in de meeste gevallen een beroep wordt gedaan op de regeling voor de persoonsgebonden gedoog- beschikking. Als de aanvraag om een persoonsgebonden ontheffing niet kan worden verleend, omdat niet aan de eisen wordt voldaan, dan wordt de aanvraag beschouwd als een aanvraag voor een persoonsgebonden gedoogbeschikking. De aanvraag wordt vervolgens getoetst aan de voorwaarden die voor het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking gelden.

De peildatum is het omslagmoment van `passief gedogen' naar `actief handhaven'. Er is in de gemeente Lopik nog niet op de daarvoor aangewezen 2





manier aan de bewoners kenbaar gemaakt dat er handhavend wordt opgetreden tegen de onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven. De datum 31 oktober 2003 zou gezien de landelijke bekendheid en het beleid van de minister een goed te verdedigen peildatum zijn. Hier wordt echter niet voor gekozen. Inmiddels zijn er jaren verstreken, waarin nieuwe gevallen van permanente bewoning zijn ontstaan. Tot op heden heeft de gemeente Lopik geen beleid geformuleerd hoe met de permanente bewoning wordt omgegaan. Met het vaststellen van dit beleid door het college op 17 november 2009 is dit wel het geval. Als peildatum wordt voor 30 november 2009 gekozen.

De gemeenteraad heeft op 15 december 2009 ingestemd met het beleid en een krediet van 38.888,- beschikbaar gesteld voor de uitvoering van aanvragen om ontheffingen en persoonsgebonden gedoogbeschikkingen. De bewoners van recreatieverblijven zullen allemaal individueel worden benaderd in het eerste kwartaal van 2010 om hen te informeren over het nieuwe beleid en de persoonlijke consequenties.

Naast het verstrekken van persoonsgebonden ontheffingen en gedoog- beschikkingen zullen er gevallen zijn waarbij handhavend moet worden opgetreden. Er zal jarenlang consequent moeten worden gecontroleerd op de recreatieterreinen. Dit wordt opgenomen in het handhavingsbeleid voor de komende jaren.

Herziening grondexploitaties vastgesteld

De gemeenteraad heeft de herziening van de grondexploitaties De Gaarden en Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein vastgesteld. Beide bedragen zijn lager dan eerder geraamd, omdat uitgaven zijn gedaan die niet begroot waren of boven de begroting uitstegen. De oppositiepartijen CU, SGP en VVD dienden daarom een motie van afkeuring in tegen het college. Het college heeft excuses aangeboden en maatregelen aangekondigd om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarom zagen de coalitiepartijen CDA en PvdA geen reden de motie te steunen en werd de motie verworpen.

De raad heeft voor het laatst op 25 september 2007 de grondexploitaties van De Gaarden en de Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein herzien. De verwachting is dat de grondexploitatie Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein in 2010 kan worden afgesloten met een batig saldo. Binnenkort volgt een kredietvoorstel voor de aanleg van een vrachtwagenparkeerplaats op bedrijventerrein De Copen.

In de wijk De Gaarden in Lopik-dorp is nog één vrije sectorkavel te koop. De verwachting is dat ook de grondexploitatie De Gaarden in 2010 met een batig saldo kan worden afgesloten.

Beide bedragen zijn lager dan geraamd in de vastgestelde exploitatiebegroting 2007. In beide exploitaties zijn uitgaven gedaan die niet begroot waren of boven de begroting uitstegen. De raad was ontstemd over de handelwijze van het college en het niet tijdig en volledig informeren van de raad. De oppositiepartijen CU, SGP en VVD dienden daarom een motie van afkeuring in tegen het college.

3





Het college heeft excuses aangeboden en maatregelen aangekondigd om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarom zagen de coalitiepartijen CDA en PvdA geen reden de motie te steunen en werd de motie verworpen. Het college zal in het vervolg vaker aan de raad rapporteren over de grondexploi- taties via de jaarlijkse begroting, de voorjaars- en najaarsrapportage en de jaarrekening.

Belastingverordeningen 2010 vastgesteld

De gemeenteraad heeft de belastingverordeningen 2010 vastgesteld. Alleen de tarieven voor afvalstoffenheffing (+6%) en rioolheffing (+2%) worden verhoogd. Daarnaast zijn enkele bedragen in de legesverordening aangepast aan wettelijk voorgeschreven bedragen. Alle overige lokale tarieven en belastingen worden niet verhoogd.

Bij de vaststelling van de Begroting 2010 op 3 november 2009 is een aantal besluiten genomen tot het wijzigen van de belastingen en tarieven. Ook hebben er enkele wijzigingen op grond van wetgeving en/of jurisprudentie plaatsgevonden. De belastingverordeningen moeten daarop worden aangepast.

De OZB-tarieven, de lijkbezorgingsrechten, de tarieven voor precariorechten, de toeristenbelasting en de hondenbelasting worden niet verhoogd. Ook de legestarieven worden niet verhoogd. Wel zijn enkele bedragen in de legesverordening aangepast aan wettelijk voorgeschreven bedragen, zoals de tarieven voor reisdocumenten.
Om de tarieven voor afvalstoffenheffing 100% kostendekkend te houden, zijn de tarieven met 6% verhoogd. Daarnaast is de rioolheffing met 2% verhoogd.

Startnotitie Visie Lopik 2020 vastgesteld

De gemeenteraad heeft ingestemd met de Startnotitie Visie Lopik 2020. Doel van het visiedocument, dat op 1 april 2010 moet zijn opgesteld, is een meerjarig perspectief geven voor alle gemeentelijke beleids- en taakvelden.

Al enige tijd bestaat de wens een strategische visie voor de gemeente Lopik op te stellen. Ook in de in 2008 samen met de provincie Utrecht opgestelde Kwaliteitsmeting is de aanbeveling gedaan een dergelijke strategische visie op te stellen. De raad heeft deze opdracht meegenomen in de benoemingsprocedure van burgemeester Westerlaken-Loos.

In de startnotitie zijn onder andere de projectopdracht, de aanpak en organisatie beschreven evenals de gewenste eindsituatie. Doel van het visiedocument, dat op 1 april 2010 moet zijn opgesteld, is een meerjarig perspectief geven voor alle gemeentelijke beleids- en taakvelden. Het moet een praktisch handvat bieden als toetsingskader voor toekomstige beleidsnota's. Ook wordt de visie op inter- gemeentelijke/regionale samenwerking beschreven. Tot slot moet het visie- document input vormen voor een later op te stellen ruimtelijke structuurvisie.


4





Daarnaast heeft de gemeenteraad op 15 december 2009 de volgende besluiten genomen:

Gemeenschappelijke regeling Samenwerking Utrecht-West Samenwerking Utrecht-West is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen, Lopik, De Ronde Venen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden. Tijdens de begrotingsbehandeling op 3 november 2009 is het voornemen besproken om uit deze regeling te treden. Dit levert per 1 januari 2011 een besparing op van 22.500,-. De raad heeft in meerderheid besloten deel te blijven nemen aan Samenwerking Utrecht-West.

Verkeerssituatie Lekdijk
Naar aanleiding van een brief van inwoners zijn medio december 2009 maatregelen uitgevoerd om de verkeerssituatie op de Lekdijk Oost ter hoogte van de doseerinstallatie te verbeteren. De raad heeft het college gevraagd aanvullende maatregelen te treffen om de verkeerssituatie veiliger te maken in het donker. Dit zullen tijdelijke maatregelen zijn, totdat in het voorjaar van 2010 weer werkzaamheden aan het dijktalud mogen worden uitgevoerd.

Verordening Wmo-raad Lopik
Het Wmo-platform heeft een verzoek ingediend om de naam te wijzigen in Wmo- raad. Het college heeft daarop de verordening aangepast en tevens enkele aanvullende wijzigingen doorgevoerd. Vanwege onduidelijkheid over afstemming met de leden van het Wmo-platform heeft de raad besloten dit agendapunt door te schuiven naar de raadsvergadering van 26 januari 2010.

Waarmerken en publiceren digitale ruimtelijke plannen Vanaf 1 januari 2010 moeten ruimtelijke plannen, zoals vastgestelde struc- tuurvisies en bestemmingsplannen, digitaal worden opgesteld, ondertekend en beschikbaar gesteld. Voor het waarmerken van deze ruimtelijke plannen is specialistische softwarekennis nodig. De raad heeft de bevoegdheid via het college gemandateerd aan het afdelingshoofd Ruimtelijke ontwikkeling en beheer en toegestaan ondermandaat te verlenen aan de beheerorganisatie. Het vaststellen van ruimtelijke plannen, zowel papieren als digitale, blijft een bevoegdheid van de raad.

Voortgang Rekenkamercommissie Triangel
De gemeenteraad heeft de samenwerkingsovereenkomst voor de volgende vier jaar vastgesteld en de huidige leden van de rekenkamercommissie Triangel voor vier jaar herbenoemd. De bijdrage aan de Stichting ondersteuning rekenkamer- functies Lopik, Montfoort en Oudewater is vastgesteld op 16.000,- per jaar.

Lopik, 17 december 2009.