Gemeente Baarn

Aangepast bestemmingsplan Drakenburgergracht

De gemeente Baarn werkt aan een nieuw, aangepast voorontwerpbestemmingsplan voor het plangebied Drakenburgergracht. In dat plan zijn ook de plannen van zorginstellingen Sherpa en Amerpoort in het kader van 'omgekeerde integratie' meegenomen (het zogenoemde 'Parkwijk de Zandheuvel'). Afgelopen maanden is er overlegd tussen de gemeente Baarn, de zorginstellingen en de Provincie Utrecht over mogelijke oplossingen voor verschillende knelpunten in het oude plan, waaronder de verkeersafwikkeling in het gebied en de inpassing van 'Parkwijk de Zandheuvel'. Eind januari beslist de raad of de inspraakprocedure van het plan kan starten. In de periode erna kunnen belanghebbenden een inspraakreactie op het plan indienen. De inspraakreacties worden meegenomen vóórdat de gemeenteraad een besluit zal nemen over de volgende fase van de
bestemmingsplanprocedure, later in 2010.

Begin 2009 had de gemeenteraad van Baarn al ingestemd met een eerste ontwerpbestemmingplan Drakenburgergracht. Belangrijk knelpunt daarin was voor de zorginstellingen Sherpa en Amerpoort de verkeersafwikkeling via de Zandheuvelweg. Deze weg vormt namelijk een grote barrière in het gebied. De Provincie Utrecht maakte bezwaar onder meer omdat de plannen van de zorginstellingen voor 'Parkwijk de Zandheuvel' ontbraken.

De Provincie Utrecht heeft na overleg een mogelijke oplossing aangedragen voor de barrière die de Zandheuvelweg vormt. De provincie gaat onderzoeken of een omleiding via de Oud Eemnesserweg mogelijk is. Hiervoor worden binnenkort verkeerstellingen gehouden. Deze mogelijkheid stelde de gemeente en de initiatiefnemers in het gebied in staat om hun plannen aan te passen. Resultaat is een nieuw voorontwerpbestemmingsplan Drakenburgergracht, waarin ook de plannen voor 'Parkwijk de Zandheuvel' zijn opgenomen, evenals aangepaste plannen voor een wellnesscentrum en een hotel.

Nieuw perspectief
Voor de zorginstellingen betekent het plan dat er nieuw perspectief is op het realiseren van 'Parkwijk de Zandheuvel'. Het oorspronkelijke plan is hiervoor op enkele onderdelen aangepast. Deze aanpassingen betreffen vooral de gewijzigde verkeersafwikkeling en het afzien van woningbouw ten oosten van Sherpa.

Een andere belangrijke wijziging in het nieuwe ontwerpbestemmingsplan is de plek van het wellnesscentrum en het hotel. Over de mogelijkheden is overleg geweest met de provincie. In het oude plan was het wellnesscentrum gepland op het erf van een boerderij op Zandheuvelweg 2. In het nieuwe plan komt het wellnesscentrum samen met het geplande hotel aan de oostkant van het gebied, nabij de op- en afrit van de A1- bij de aansluiting van de Oud Eemnesserweg op de Zandheuvelweg. De boerderij op Zandheuvelweg 2 kan de bedrijfsvoering daardoor voortzetten. De gemeente is in overleg met de grondeigenaren over het verwerven van de benodigde gronden voor het wellnesscentrum en het hotel.

Het Bomencentrum krijgt in het nieuwe plan de mogelijkheid voor het houden van zakelijke bijeenkomsten in de 'showtuin'. De relatie tussen dit gedeelte van het terrein en de boomkwekerij moet in stand blijven.

Zorginstellingen
De al bestaande plannen op de terreinen van zorginstellingen Sherpa en Amerpoort, voor nieuwbouw van de woon- en dagbestedingsvoorzieningen voor cliënten, kunnen los van het nieuwe bestemmingsplan worden voortgezet. Daarover moet de gemeenteraad een apart besluit nemen en het bestemmingsplan âDrakenburgergracht Zorgâ vaststellen. Op bestuurlijk niveau zijn de zorginstellingen akkoord met het nieuwe voorontwerpbestemmingsplan Drakenburgergracht, onder voorbehoud van raadpleging en instemming van de achterban.

Verdere procedure
De gemeenteraad van Baarn zal in januari vergaderen over het voorontwerpbestemmingsplan Drakenburgergracht. Eind januari beslist de raad of de inspraakprocedure van het plan kan starten. In de periode erna kunnen belanghebbenden een inspraakreactie op het plan indienen. De inspraakreacties worden meegenomen vóórdat de gemeenteraad een besluit zal nemen over de volgende fase van de
bestemmingsplanprocedure, later in 2010. Die volgende wettelijke fase is het opstarten van de procedure volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en houdt in dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.

Zie ook
Vergadering ROB 14-01-2010