Politie Hollands Midden

Rijn- en Veenstreek - Auto-inbraken

Rijn- en Veenstreek, 17-12-2009 o De politie vraagt bewoners wonende in Alphen aan den Rijn, Ter Aar, Rijpwetering, Hazerswoude, Hoogmade, Woubrugge, Roelofarendsveen, Leiderdorp, Leimuiden en Zoeterwoude extra alert te zijn op verdachte situaties rondom autos en vraagt hen dit te melden via 1-1-2.

De in de maand november gesignaleerde trend van een flinke toename in vergelijking met voorgaande jaren heeft zich ook in december voortgezet. Zo werden in Alphen aan den Rijn in de eerste helft van december 30 auto-inbraken gepleegd. In de periode daarvoor (van 8 oktober t/m eind november) waren dat er al 118. Ook in de andere gemeenten vinden auto-inbraken plaats. In de eerste 14 dagen van deze maand waren dit in totaal 51 stuks; in Hazerswoude (10), Roelofarendsveen (4), Leiderdorp (10), Nieuwkoop (4), Leimuiden (4), Nieuwe Wetering (2), Ter Aar (3), Woubrugge (2), Koudekerk aan den Rijn (2), Zoeterwoude (5), Rijpwetering (2), Benthuizen (1), Hoogmade(1) en Nieuwveen (1).

Ingeslagen ruiten en geforceerde sloten Deze vorm van criminaliteit vindt voornamelijk plaats gedurende de avond- en nachturen. In bijna alle gevallen werd een portierruit ingeslagen, soms werd het portierslot geforceerd. Opvallend is dat men in het merendeel van de gevallen het gemunt heeft op autos van het merk Volkswagen en een voorliefde heeft voor navigatiesystemen en autoradio/CD spelers. Ook andere voorwerpen, zoals mobiele telefoons, laptops en USB-sticks waren zeer geliefd. Daarnaast bleek dat in de auto achtergelaten waardevolle zaken zoals bankpassen, portemonnees en huissleutels werden gestolen.

Marktplaats Er bestaat een vermoeden dat de gestolen goederen zoals navigatiesystemen en autoradios/CD spelers via, bijvoorbeeld Marktplaats, verkocht worden. Een oproep van de politie is om voorzichtig om te gaan met het kopen van dergelijke spullen op internet. Zeker als de verkoopprijs onder de marktprijs ligt. Door dergelijke spullen te kopen blijft de markt voor auto-inbrekers interessant.

Ingrijpende ervaring Naast de financiële consequenties en administratieve rompslomp zijn auto-inbraken voor de benadeelden een zeer ingrijpende ervaring. Desgevraagd vertelde een gedupeerde uit Alphen aan den Rijn, nadat in zijn auto was ingebroken, aan de politie dat hij daarna elke morgen met een zekere angst naar zijn auto loopt.

Verdachte situatie, bel de politie Uit het oogpunt van preventie adviseert de politie automobilisten om geen waardevolle zaken zichtbaar in de auto achter te laten. Niets erin betekent ook niets eruit. Voorts zijn er bepaalde signalen die kunnen duiden op een aanstaande autokraak. Deze signalen zijn bijvoorbeeld het gluren in een rij autos, het op de uitkijk staan, een paar keer terug komen lopen en het lang rond een auto hangen. Bij het herkennen van deze signalen vraagt de politie de bewoners de politie te bellen. Het noteren van het signalement en een eventueel kenteken kan de politie verder helpen in het onderzoek. Tevens wordt door het bellen met 1-1-2 bij heterdaadsituaties de kans groter dat de daders gepakt worden.

Extra Ogen Inwoners die zich willen inzetten voor meer veiligheid in hun wijk of dorp kunnen zich opgeven voor het project Extra Ogen. Extra Ogen is de naam van een project in de Rijn- en Veenstreek waarbij burgers eens in de zoveel tijd een e-mail van de politie krijgen met daarin bijvoorbeeld opsporingsberichtgeving of preventietips om burgers op te roepen zelf op te letten als er bijvoorbeeld golf van woninginbraken of auto-inbraken in de buurt aan de gang is. Als de politie op zoek is naar een bepaald voertuig of dader van een inbraak of straatroof, ontvangen de deelnemers een e-mail met het signalement of de kenmerken van het voertuig. Met de extra ogen van de inwoners wordt de kans aanzienlijk vergroot dat de daders gepakt worden.

De deelnemers ontvangen ook e-mails over zaken die betrekking hebben op hun wijk, bijvoorbeeld als er woninginbraken zijn, of als er informatie is ter voorkoming van criminaliteit. Inwoners van de Rijn- en Veenstreek kunnen zich per mail opgeven; extra.ogen@hollands-midden.politie.nl.