Ascorbinezuur wordt niet als reproductietoxisch geclassificeerd

17 december 2009


In twee vandaag aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgebrachte adviezen beoordeelt de Gezondheidsraad de gevolgen van blootstelling aan ascorbinezuur (vitamine C) en waterstof- en natriumfluoride voor de vruchtbaarheid en voor de ontwikkeling van het nageslacht. De bevindingen van de commissie zijn geformuleerd in de door de Europese Unie gekozen terminologie en dienen als uitgangspunt voor de wettelijke classificatie als reproductietoxische stof.

Ascorbinezuur wordt voornamelijk gebruikt als antioxidant in voedingsmiddelen, in voedingssupplementen en in geneesmiddelen. Beroepsmatige blootstelling kan plaatsvinden bij het bereiden van deze producten.
Over de gevolgen van blootstelling aan ascorbinezuur voor de vruchtbaarheid is nog onvoldoende bekend; de Gezondheidsraad adviseert daarom ascorbinezuur niet te classificeren voor het criterium `effect op de vruchtbaarheid'. Op basis van voldoende, betrouwbare gegevens uit dierproeven, adviseert de Gezondheidsraad ascorbinezuur ook niet te classificeren voor het criterium `effect op het nageslacht'.