Building a Fair World: fototentoonstelling van BTC

14/12/2009 16:48

CTB COOPERATION TECHN. BELGE

Building a Fair World: fototentoonstelling van Belgisch ontwikkelingsagentschap in Warandepark. Vernissage op 17 december.

Uitnodiging voor de pers

Naar aanleiding van zijn tienjarig bestaan organiseert het Belgisch ontwikkelingsagentschap BTC een fototentoonstelling op de hekken van het Warandepark. Doel: een modern en concreet beeld geven van de officiële ontwikkelingssamenwerking.

De tentoonstelling "Building a fair world" bestaat uit foto's die de afgelopen twee maanden werden genomen in projecten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. We zien boeren, naaisters, leerlingen, een onderzoekster aan het werk in hun dagelijkse omgeving.

Maar de blik van de toeschouwer gaat vooral naar de trotse gezichten die vaststellen dat hun toekomst een positieve wending neemt. De boodschap is duidelijk: de officiële ontwikkelingshulp moet de mensen de middelen geven om hun leven te verbeteren, met respect voor hun cultuur en hun keuzes. En de resultaten zijn er: een korte tekst onder elk van de 24 grote panelen vat de resultaten samen die de projecten tot nu toe hebben bereikt.

De tentoonstelling wil de aandacht trekken met titels die het potentieel van de gefotografeerde personen in de verf zetten: First Lady, zakenman, kwaliteitsbeheerder of parlementslid verwijzen duidelijk naar de keuzes en de mogelijkheden die voortaan binnen hun bereik liggen.

BTC heeft een beroep gedaan op Nadaar, een collectief van vijf topfotografen: Eric de Mildt, Tim Dirven, Nick Hannes, Jan Locus en Dieter Telemans. Zij bezochten de projecten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Ecuador, Mali, Marokko, de Democratische Republiek Congo en Vietnam.

De context van de ontwikkelingshulp in België

In 2009 heeft de Belgische staat 0,55% van zijn BNP besteed aan ontwikkelingshulp. Dat komt overeen met 34 eurocent per dag per belastingbetaler. Voor 2010 ligt de lat op 0,7%. Deze financiële verbintenis moet gepaard gaan met een verbintenis die de doeltreffendheid en kwaliteit van de hulp verzekert.

De voorbije decennia heeft de ontwikkelingssamenwerking een evolutie doorgemaakt waarbij eerder in termen van partnerschap dan van bijstand gedacht wordt. Een inzicht dat de verantwoordelijkheid voor de hulp die de landen ontvangen bij hen zelf legt. Ook de Millenniumdoelstellingen vormen een waardevol kader, waarbinnen de internationale gemeenschap in één zelfde richting kan werken.

Ter gelegenheid van zijn 10de verjaardag wil BTC zijn steentje bijdragen aan deze internationale dynamiek. De belastingbetaler tonen wat er concreet met zijn geld gebeurt, is de boodschap. De ontwikkelingshulp uit de defaitistische sfeer halen eveneens. Daarom wordt de tentoonstelling ingericht op een druk bezochte openbare plaats. Voor deze gelegenheid hanteert BTC een nieuw logo en een nieuwe slogan: 'Building a fair world - Bouwen aan een rechtvaardige wereld', die zijn visie weergeven.

Een nieuw symbool voor het tienjarig bestaan

In het licht van de nieuwe uitdagingen in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking, heeft BTC zijn visie aangepast.

Voor de nieuwe grafische identiteit deed BTC een beroep op agentschap Base, specialist terzake. Base creëerde in het verleden al sterke en duurzame culturele merken, zoals MoMA QNS uit New York, BOZAR in België of recenter nog de CINEMATEK.

Het nieuwe logo van BTC staat voor integriteit, respect, engagement, innovatie en verantwoordelijkheid. Het symboliseert partnerschap en mondiale solidariteit. Voortaan zal het alle activiteiten van BTC identificeren.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Praktisch :

· Building a fair world (fototentoonstelling): van 17 december 2009 tot 17 februari 2010 op de hekken van het Warandepark in Brussel.

· Vernissage (open voor het publiek), op 17 december 2009 om 17.30 u., Warandepark - Paleizenplein, Brussel

Perscontact : Guido Couck, 02 505 37 01 - guido.couck@btcctb.org

---------------------------------------------------------------------------------------------

Uitnodiging voor de pers

Naar aanleiding van zijn 10e verjaardag nodigt BTC op donderdag 17 december 2009 de pers uit voor de vernissage van de fototentoonstelling Building a Fair World, aan de hekken van het Warandepark in Brussel, alsook voor het aansluitende avondprogramma in het Belvue-museum, in aanwezigheid van HKH Prinses Mathilde.

Programma

17.30 u.

Vernissage van de tentoonstelling Building a Fair World.Interview door journalist Pascal Bustamante (RTBF) van fotografen Dieter Telemans en Nick Hannes van het fotografencollectief Nadaar, en Matthias Lardinois en Fofana Siaka, projectleiders uit Mali.

18.00 u

Opening van de deuren van het Belvue-museum

18.30 u.

Discussiepanel: De hervorming van de ontwikkelingssamenwerking - 10 jaar later·

In aanwezigheid van HKH Prinses Mathilde

Moderator: Pascal Bustamante (RTBF)

Deelnemers: Charles Michel, minister van Ontwikkelingssamenwerking, Peter Moors, directeur-generaal van DGOS, Carl Michiels, voorzitter van het Directiecomité van BTC, Eddy Boutmans, voormalig staatssecretaris, Reginald Moreels, voormalig staatssecretaris en minister

19.30 u.

Toespraken· Yves Haesendonck, voorzitter van de Raad van Bestuur van BTC · Charles Michel, minister van Ontwikkelingssamenwerking

20.00 u. Walking dinner

· Donderdag 17 december 2009 - 17.30 uur

· Belvue-museum - Paleizenplein 7 - 1000 Brussel

· Perskaart verplicht

· Gelieve uw aanwezigheid uiterlijk op woensdag 16 december om 11.00 uur te bevestigen bij Guido Couck, guido.couck@btcctb.org, T. 02.505.37.01

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel