Gemeente Heerlen
Groot Dictee der NT2
Eerste prijs voor inburgeringscursiste Nathaly Ivanyuk

De Heerlense inburgeringscursiste Nathaly Ivanyuk heeft de eerste prijs gewonnen van Het Groot Dictee der NT 2. Deze wedstrijd voor inburgeraars die de Nederlandse taal leren, wordt ieder jaar georganiseerd door een uitgever op het terrein van leerboeken. Er doen elke keer duizenden enthousiaste kandidaten mee. Frederieke Sligman, accountmanager van organisator ThiemeMeulenhoff, reikt de prijs, in de vorm van een fiets, uit op donderdag 17 december om 11.30 uur bij Agens Heerlen. Wethouder Peter van Zutphen is bij de gelegenheid aanwezig.

Nathaly Ivanyuk komt uit Rusland en woont inmiddels ruim één jaar in Heerlen. Ze heeft een Nederlandse partner en volgt bij taalaanbieder Agens vrijwillig een inburgeringstraject. Nathaly is hoogopgeleid en heeft een dochter van bijna zes jaar. Ze werkt in het ingenieursbedrijf van haar partner en onderhoudt de contacten met Russische klanten. Tijdens de inburgering gaat alles prima, ze maakt goede vorderingen, is veeleisend voor zichzelf en legt de lat erg hoog.

Eigen bedrijf
In Heerlen zijn inmiddels ruim 110 inburgeraars geslaagd voor hun inburgeringsdiploma. Een deel daarvan is aan het werk. Drie ex-inburgeraars hebben een eigen bedrijf: kapper, slagerij en naaiatelier. De meeste inburgeraars doen mee in de samenleving. Bijvoorbeeld door het volgen van een stage of verrichten van vrijwilligerswerk en vallen niet terug in hun isolement.

Specialist
Het Groot Dictee der NT2 heeft inmiddels een stevige plek in onze samenleving veroverd. Als specialist in NT2-leermiddelen weet ThiemeMeulenhoff dat geen inburgeraar hetzelfde is. Wel is inmiddels bekend dat deze kandidaten steeds weer opnieuw proberen om het beste uit zichzelf te halen.
Agens is een taalaanbieder die vanaf 2007 inburgeringstrajecten geeft. Naast de kennis van de Nederlandse samenleving en onze cultuur en gewoontes is de Nederlandse taal een essentieel onderdeel hierin. Agens Heerlen leidt cursisten op tot en met het staatsexamen.