Ingezonden persbericht

SMS-alert als ondersteuning bij afweging om door te werken
|Nieuwe ledenservice rond werken bij vorst                  |
|                                                           |

CNV Hout en Bouw heeft zijn service aan leden in perioden van vorst uitgebreid. Leden ontvangen een sms-je over de vraag of ze volgens de regels kunnen stoppen met werken of niet.

Volgens de bouw-cao kunnen werknemers tegenwoordig het werk neerleggen als de gevoelstemperatuur -6 graden Celsius of lager is. Om te bepalen wanneer dit het geval is beschikt CNV Hout en Bouw over alle gegevens van de metingen door 24 weerstations van het KNMI door het hele land. Op dagen dat de gevoelstemperatuur -6 graden of lager is, verzendt de bond aan de leden die zich hiervoor hebben aangemeld 's morgens om 07.30 uur een sms'je met informatie over de situatie in hun regio. De bond adviseert de leden om in zo'n contact op te nemen met hun werkgever.
Zoals bekend is de cao-bepaling over dit onderwerp dit jaar gewijzigd. Waar vorig seizoen nog sprake moest zijn van een gevoelstemperatuur van -6 graden met vorst, is nu de voorwaarde dat het moet vriezen vervallen. De bond is deze manier van informeren gestart om zijn leden een houvast te bieden bij de afweging om wel of niet te gaan werken.
Gijs Lokhorst, sectorbestuurder CNV Hout en Bouw: "De nieuwe bepaling in de cao is op zichzelf een verbetering. Alleen is het voor de mensen nu moeilijker te bepalen wanneer de omstandigheden zo zijn, dat ze het werk kunnen neerleggen. In onze sms'jes adviseren wij de mensen om naar hun baas te gaan. De vorst-alert is zo een houvast bij het afwegen om wel of niet te gaan werken."

Deze week is al vier keer via sms een vorst-alert verzonden. Honderden leden hebben zich al voor deze dienst aangemeld en de eerste reacties zijn erg positief. CNV Hout en Bouw gaat de reacties van de leden registreren en zal gegevens hierover na enige tijd publiceren.

Werknemers in de bouw kunnen zich gratis voor de vorst-alert aanmelden op www.cnvhb.nl/vorsverlert.



Ingezonden persbericht