Ingezonden persbericht

Nominatie Achterhoeks Archief voor Geschiedenis Online Prijs

Twaalf websites zijn genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs 2009. Deze wordt elk jaar door Historisch Nieuwsblad in samenwerking met DE REE archiefsystemen uitgeloofd aan de beste historische website in Nederland.

Liefhebbers van geschiedenis op internet konden zelf hun favoriete websites nomineren. Uit de meer dan 140 inzendingen zijn twaalf kanshebbers genomineerd. Zij zijn verdeelden over vier categorieën: historische verenigingen, musea, archiefdiensten en themawebsites. Per categorie is een eervolle vermelding te verdienen; van de vier categoriewinnaars wint er uiteindelijk maar één de Grote Geschiedenis Prijs 2009. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs ten bedrage van 2500,- euro.

De jury van de Grote Geschiedenis Prijs 2009 bestaat uit de internetjournalisten Bas Broekhuizen (o.a. Historisch Nieuwsblad) en Corrie Gerritsma (Bright.nl) Zij zullen de winnaars bekend maken tijdens de feestelijke uitreiking, die op 27 januari van 15.30 tot 17 uur plaatsvindt in het Stadsarchief Amsterdam. Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop (NPS Andere Tijden) houdt een korte voordracht. Na afloop is er een borrel.; de toegang is gratis.

De shortlist ziet er als volgt uit:

Historische verenigingen

Heemkundige Vereniging Terneuzen
Stichting Tussen Vecht en Eem
Westfries Genootschap

Musea

Noord-Brabants Museum
Stichting Gelders Erfgoed
Historisch Openluchtmuseum Eindhoven

Archiefdiensten

Het Utrechts Archief
Achterhoeks Archief
Groene Hart Archieven

Themawebsites

VARA Biografie
WO2 Online (Nationaal Comité 4 en 5 Mei)
Het Scholtenhuis (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen)