Ingezonden persbericht

Scholieren debatteren over alcoholverbod op Haagse scholen

Woensdag 16 december was Het Paard van Troje de arena voor het spannende slotdebat van Haagse scholieren over alcohol. The 'Final Battle' in het onderwijs is onderdeel van de Haagse publiekscampagne 'Frisse Blik op Alcohol'.

Zo'n 40 finalisten van verschillende middelbare scholen in Den Haag gingen gisteravond met elkaar de strijd aan in het spannende finaledebat. Zij werden hierbij aangemoedigd door klasgenoten, ouders en docenten. Gastheer was Justin Verkijk (o.a. bekend als radiomaker bij Den Haag FM). De jury werd o.a. vertegenwoordigd door Dennis Storm (verslaggever van het TV-programma Spuiten en Slikken van BNN) en Jamy Westland (drummer van rockband Di-rect en DJ).

Eén van de stellingen waar scholieren hun tanden in zetten, was de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Moet de leeftijdsgrens verhoogd worden van 16 naar 18 jaar voor alle drank? Ze kwamen er niet uit, maar de argumenten voor en tegen waren overtuigend.

Andere stellingen gingen over het nut van happy hours in kroegen en het met een slok op in je auto of op de fiets stappen. De meningen waren verdeeld. Zo ook over het verbod op de verkoop van alcohol op Haagse scholen dat afgelopen zomer door het Haagse gemeentebestuur werd ingevoerd.

De deelnemende scholieren werden dit najaar door het Nederlands Debat Instituut getraind in debatteren. Tijdens vier voorronden hebben 150 jongeren van zes Haagse scholen in gemengde teams met elkaar gedebatteerd.

De gemeente Den Haag zet zich samen met Haagse scholen in om bij jongeren bewustwording over alcohol en de gevolgen ervan voor de ontwikkeling van hersenen te realiseren. Kijk voor meer informatie over de campagne en de debatwedstrijden op www.frisseblikopalcohol.nl én frisseblik.hyves.nl. Deze laatste pagina kunt u bekijken als u rechtsboven op de pagina de gebruikersnaam 'mediafrisseblik' en het wachtwoord 'frisseblik' invult.



Ingezonden persbericht