Ingezonden persbericht

Den Haag, donderdag 17 december 2009

De Verdieping van Nederland presenteert:
Topstukken met een winters tintje
17 december 2009 t/m 11 april 2010

Op donderdag 17 december wordt de tentoonstelling Topstukken met een winters tintje opengesteld. De expositie toont een unieke selectie van bijzondere stukken uit de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Het is een keuze uit de collectie authentieke boeken en documenten met historische waarde en bijzondere verhalen. En hier en daar een winters tintje. Onder de stukken zijn onder andere het boek Wilhelmina of Holland en de 'Nieuwjaarsoptocht van de Gouverneur Westrenen' te zien.

Wilhelmina of Holland, 1936 - Koninklijke Bibliotheek
Het typisch Nederlandse imago van klompen, tulpen, molens en schaatsen is eigenlijk ontstaan in de Verenigde Staten. De Amerikanen, die zich graag laten voorstaan op hun Hollandse voorvaders, lieten in veel kinderboeken deze oer-Hollandse beelden terugkomen. Nederland ging dit imago daarna zelf exploiteren voor toeristische doeleinden. De Koninklijke Bibliotheek kreeg in 2004 de prachtige collectie-Edelman met boeken waarin de beeldvorming over Nederland in Amerika te volgen is. De afbeelding is afkomstig uit het boek Jong Holland op schaatsen.

Nieuwjaarswens, 1724 - Nationaal Archief
Op deze nieuwjaarswens is de gouverneur van Coromandel (nu India) afgebeeld. Gerrit van Westrenen en zijn familie rijden in een koets, onder begeleiding van een militair escort. De nieuwjaarswens is door de tamboers in het garnizoen van Negapatnam, de hoofdplaats van Coromandel, in 1724 aan de gouverneur aangeboden.

De Verdieping van Nederland
De Verdieping van Nederland - de tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief - toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide instellingen. De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlak naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk.